16 Mei 2017

BELANGKASUWA ALLAHYARHAMAH MAK CIK TEH

Tanggal 26 April 2017 bersamaan 29 Rejab 1438, adalah saat kesedihan bagi kami sekeluarga atas pemergian Allahyarhamah Mak Cik Teh pada usia 69 tahun ke hadrat Ilahi.



Mak Cik telah meninggal pada petang rabu kira-kira jam 5.00 petang di Hospital Tuanku Fauziah, Kangar.

Pemergian Allahyarhamah Mak Cik amat dirasai oleh aku kerana aku membesar bersama-sama Mak Cik yang tinggal bersama keluarga kami sekian lama.

Setelah Tok dan Tok Wan tiada, ayah aku mengambil alih tugas sebagai ibubapa...membesar Mak Cik sehinggalah ayah berkahwin.

Mak Cik tinggal bersama ayah aku dari kecil sehinggalah ayah berkahwin...aku dan adik-adik aku dilahirkan sehinggalah ayah aku meninggal dunia pada tahun 2000 yang lepas.

Kemudian Mak Cik mendirikan rumah bersebelahan dengan rumah ayah selepas pencen Cikgu Tadika Kemas dek kerana keinginan untuk memiliki rumah sendiri.

Masih lagi di ingatan aku, ketika kecil aku selalu ikut Mak Cik dengan membonceng basikal ke Tadika Kemas Kampung Binjal dan kemudiannya membonceng motorsikal ke Tadika Kemas Kampung Surau.

Dengan motorsikal Mak Cik juga aku belajar menunggang motorsikal disamping mencuri-curi tunggang motorsikal ayah.

Ingat lagi..motorsikal Mak Cik pernah digunakan di dalam sebuah drama yg dilakonkan oleh Shuib Sepahtu...sekarang ni tak tahu lah..ke mana dah motorsikal tu setelah Mak Cik jual.

Begitu banyak kenangan indah terpahat di hati semenjak kecil sehingga sekarang.

Teringat baru-baru ni....sebelum pemergian Mak Cik, beliau telah meminta aku dan isteri belikan kain dan cadar semasa kami ke Kelantan menghantar tempahan bahulu. Katanya nak pakai semasa raya nanti...namun kain tu tak sempat lagi dijahit... Cadar baru pun tak sempat lagi digunakan.

Allahyarhamah juga meminta dicatkan baru rumahnya...katanya kalau orang datang ziarah nanti...rumah nampak elok sikit.

Cuma katil baru yg aku belikan tu yg sempat digunakan...

Semoga roh Mak Cik tenang di sana dan sentiasa di bawah rahmat Allah.

Al-Fatihah


10 Mei 2017

MARATHON LA PULAK

Rasanya tahun ni adalah tahun ke-3 Perlis Marathon diadakan.

Adanya Perlis Marathon ni..tahun lepas baru aku tahu...dan tahun ni...teringin pula nak sertainya.

Perlis Marathon ni ada beberapa kategori iaitu 42km, 21km, 10km dan 5km.

Aku dan famili sertai acara 5km sahaja...mana larat nak lari. Lagi pun aku rasa dapat spend quality time bersama famili dlm acara marathon ni..

Event ni berlangsung pada 30 April 2017 yg lalu.

Aku dpt tahu mengenai marathon ni pun dari facebook beberapa bulan yg lalu...selepas berbincang dgn famili..kami terus daftar secara online.

2 hari sebelum acara, aku dan wifey telah ke stadium utk ambil t-shirt...tu pun dpt tahu dari kawan....kalau tak, melepas t-shirt tu..

Ramai juga yg ambil t-shirt hari tu...kira pagi tu beri nama...malam baru dpt t-shirt tu.

Pagi ahad...30 April 2017..kami sekeluarga keluar seawal 6.45 pagi..menuju ke stadium di mana acara akan bermula.


Banyak juga jalan yg ditutup..akhirnya kurang lebih 7.15 pagi...aku sampai. Tu pun tak boleh rapat ke stadium..aku parkir kereta kat Taman Dato Jaafar...berjalan kaki menuju ke stadium.

Waktu tu, ramai juga orang yg ambil bahagian...acara 42km dan 21km dah lama berlangsung...cuma 10km dan 5km akan bermula jam 7.30 pagi.

Kurang lebih jam 7.35 pagi..acara 5km dilepaskan oleh Raja Muda Perlis.

Ramai yg berlari berjogging..cuma kami sekeluarga dan beberapa keluarga lagi saja yg berjalan sambil berseronok bersama family..


Laluan 5km bermula dari stadium..keluar ke Jalan Kaki Bukit ke arah bulatan Taman Sena...masuk ke Jalan Kangar-Arau sampai simpang trafik light Jalan Santan...kemudian masuk Jalan Masjid Putra...terus ke stadium balik.




Hampir jam 9.15 pagi kami sampai balik stadium setelah berjalan hampir 1 jam 30 minit sejauh 5km...


Seronok....dapatlah medal sorang satu...



InshaaAllah tahun depan..kalau ada lagi..nak masuk lagi...

Balik dari stadium..lapar pulak, pekena koeteow goreng dan nasi rendang kat Pak Mat di Pasar Kangar..😋😋😋


InshaaAllah...jumpa lagi di Perlis Marathon 2018..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...