13 April 2017

CAR DASH CAM

Lama juga aku dok bertagak nak beli dash cam ni. Nak boh dalam pikap.

Bukan apa...dengan pikap ni...aku banyak jalan jauh hantar tempahan bahulu kpd pelanggan..dan dok hantar consignment bahulu ke kedai2 dan pasaraya. Juga dok pi beli stok bahan mentah utk buat bahulu.

Celah2 tu...banyak juga kejadian yg menyentap jantung...geng2 motor lintas kat depan secara tiba2..kenderaan kat depan brek tiba2..dan bermacam kejadian lagi. Alhamdulillah..setakat la ni masih lagi dilindungi Allah Taala.

Samping tu...aku juga suka ambil gambar dan video dlm perjalanan...macam aku dok pi merata naik motor dulu....ambil gambar suasana sekeliling...😉

Disebabkan bajet..niat aku utk beli dash cam ni masih tersimpan sebagai niat...

2-3 hari lepas...dlm dok bersihkan bilik..tiba2 aku terjumpa phone lama anak aku. Phone tu model Huawei Y336.

Mulanya phone tu ada problem sikit..dok naik mesej memory full. Aku cuba delete apa yg patut kat phone tu...tapi masih tak berubah. Last2..aku reset balik ke factory setting..dan nampaknya berjaya.

Dah settle reset, aku download software dash cam kat google play...dan terus test kat pikap..guna tapak garmin..

Ok..tak dak masalah...cuma phone ni..bukan wide angle je la..dan memory kecik.

Pasai angle..tak jadi masalah bagi aku...janji boleh ambil gambar video. Memory pulak...aku gantikan memory card lama yg 2G tu ke 32G...RM29 jer pun.....yg aku beli kat Lazada.

Tapak baru..aku beli kat Mr DIY, Kangar...dengan harga RM10..


Nah...jadi dah dash camera..boleh ambik video dan snap gambar dlm perjalanan...cuma kelemahan lagi satu...bab vibration jer lah...

Aahhh....kira aci jer lah...safe beratus ringgit nak beli dash cam nu....

😋😋😋


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan jejak dan ulasan...dan seboleh-bolehnya..tinggalkan nama anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...