21 Februari 2013

RIDE BETONG 2013: DAY 3 @ PULANG

Ahad
22 Rabiul Awal 1434
3 Februari 2013



Assalamu'alaikum,



Tamatlah sudah kembara kami di Betong.... ride scooter. Inilah anggota kami... selama berada di sini 3H2M.. yang diketuai Capt Haji Azizi Hashim (SYM 200), Haji Sabri dan Dr ZoolMD (SYM 200), Capt Zulfa dan isteri (SYM 200), Zurik (SYM 200), Idrusk (SYM 200), Azuwan Dol (SYM 250i), Ashraf (SYM 200), aku (Elegan 150) dan Napi  (FZ150) yang pulang awal sehari kerana panggilan tugas.

20 Februari 2013

RIDE BETONG 2013: DAY 2 @ MAKAN LAGI

Sabtu
21 Rabiul Awal 1434
2 Februari 2013



Assalamu'alaikum,



Puas berpusing-pusing.. kami terus pulang ke hotel untuk berehat. Sempat juga aku melelapkan mata sekejap.




Petangnya... kami keluar untuk sesi membeli-belah. Aku sempat membeli beberapa helai t-shirt kenang-kenangan untuk diri sendiri dan keluarga.

19 Februari 2013

RIDE BETONG 2013: DAY 2 @ PETI POS

Sabtu
21 Rabiul Awal 1434
2 Februari 2013



Assalamu'alaikum,



Selesai bergambar... kami mula bergerak untuk ke Hots Spring. Perut pun dah mula berkeroncong dah ni...



Jaraknya... tak lah berapa jauh mana pun... tapi jalannya.. berkona-kona... menuruni bukit... layanzzz... =)

18 Februari 2013

RIDE BETONG 2013: DAY 2 @ MENARA PANDANG

Sabtu
21 Rabiul Awal 1434
2 Februari 2013



Assalamu'alaikum,



Selepas selesai melawat sekitar Piyamit Tunnel ni... kami bergerak menuju ke Hotspring... yang letaknya tak jauh dari Piyamit tunnel ni... untuk makan tengahari.

17 Februari 2013

RIDE BETONG 2013: DAY 2 @ MUZIUM KOMUNIS

Sabtu
21 Rabiul Awal 1434
2 Februari 2013



Assalamu'alaikum,



Selepas keluar dari terowong... dan rehat sebentar.. kami pun menuruni bukit dan singgah sebentar di Muzium komunis yang berada berhampiran dengan pintu masuk ke terowong tadi.



Banyak juga barangan yang dapat dilihat di situ...

16 Februari 2013

RIDE BETONG 2013: DAY 2 @ PIYAMIT TUNNEL III

Sabtu
21 Rabiul Awal 1434
2 Februari 2013



Assalamu'alaikum,



Selepas mendengar ceritera dan memberi sedikit upah... kami bergerak masuk ke dalam terowong. Terowongnya agak kecil. Kat dalam terowong sudah disimenkan dan dipasang lampu. Andaikata tiada lampu... sudah barang tentu amat gelap keadaannya.

15 Februari 2013

RIDE BETONG 2013: DAY 2 @ PIYAMIT TUNNEL II

Sabtu
21 Rabiul Awal 1434
2 Februari 2013



Assalamu'alaikum,



Mendakilah kami... sampai mengah-mengah. Mungkin faktor usia kami.. yang kebanyakkannya mencecah 40 tahun ke atas.... namun usaha pendakian tetap diteruskan.

13 Februari 2013

RIDE BETONG 2013: DAY 2 @ PIYAMIT TUNNEL I

Sabtu
21 Rabiul Awal 1434
2 Februari 2013



Assalamu'alaikum.



Piyamit Tunnel berada kira-kira 10 km dari hotel penginapan kami. Secara berkonvoi... kami bergerak ke sana... berpandukan GPS yang aku bawa. Best juga jalan ke sana... berbelok-belok dan syok layan kona... cuma jalannya agak mendaki kerana terowong komunis ni letaknya di atas bukit.

12 Februari 2013

RIDE BETONG 2013: DAY 2 @ PAGI DI BETONG

Sabtu
21 Rabiul Awal 1434
2 Februari 2013



Assalamu'alaikum,



Hari ni.... adalah hari ke-2 aku dan kawan-kawan di Betong. Lega dan segar rasanya setelah berehat dan tidur semalam. Nyenyak.. mungkin dek kepenatan.



Pagi di Betong ni agak sejuk. Mungkin kedudukan di kawasan yang agak tinggi dan berbukit. Terasa sejuk macam berada di sekitar Cameron Highland... bagi aku ler.

10 Februari 2013

RIDE BETONG 2013: DAY 1 @ BETONG

Jumaat
20 Rabiul Awal 1434
1 Februari 2013



Assalamu'alaikum,



Hampir 2 jam menunggu... akhirnya konvoi yang diketuai Kapten Haji Azizi sampai. For info, Kapten Haji Azizi adalah salah seorang dari team EM1M yang telah bermotorsikal dari Kuala Lumpur hingga London... beberapa tahun lalu dengan menunggang Versys 650.

09 Februari 2013

RIDE BETONG 2013: DAY 1 @ BORDER

Jumaat
20 Rabiul Awal 1434
1 Februari 2013



Selepas solat Jumaat, lebih kurang jam 2.15 pm... aku mula bergerak menuju ke Pengkalan Hulu. Sebelum tu.. isi petrol dulu kat sebuah stesen minyak kat Baling ni. Bukan apa.. biar tangki penuh bila masuk Thailand. Sekurang-kurangnya.. mampu bertahan lama sikit dan jika boleh mampu bertahan hingga keluar dari Betong nanti... sebab petrol kat Thailand mahal harganya.

08 Februari 2013

RIDE BETONG 2013: DAY 1 @ BALING

Jumaat
20 Rabiul Awal 1434
1 Februari 2013




Assalamu'alaikum,




Apa yang telah dirancang... terlaksana sudah hari ni. Keinginan untuk menjejakkan kaki di Betong, Thailand.




Ride kali ni... aku menggunakan khidmat Siput Sedut... dan ride kali ni... aku join kawan-kawan dari KL... yang semuanya menunggang scooter.

07 Februari 2013

SERVICE ELEGAN: 19,212KM

Sabtu
14 Rabiul Awal 1434
26 Januari 2013




Assalamu'alaikum,




Minggu depan... InshaAllah aku akan ride ke Betong, Thailand... dengan menggunakan khidmat Si Siput Sedut. Pertama kali Siput Sedut melangkau sempadan. Selama ni... cuma Kerbau Hitam dan Wave saja yang dok seberang sempadan.

05 Februari 2013

CARI MAKAN 2/2013: KULIM

Rabu
11 Rabiul Awal 1434
23 Jan 2013




Assalamu'alaikum,




Ini adalah kali ke-2 aku kena travel ke Kulim untuk perlaksanaan tugasan.




Dan... sekali lagi... edisi cari makan bermula... sepanjang perjalanan pergi-balik Kulim.

04 Februari 2013

MAJLIS BERSAMA PENDERMA DARAH

Jumaat
6 Rabiul Awal 1434
18 Januari 2013




Assalamu'alaikum,




Alhamdulillah... aku telah menerima jemputan ke Majlis Bersama Penderma Darah.




Majlis diadakan di Dewan Warisan dalam pukul 3 petang untuk meraikan penderma-penderma darah sekitar Perlis yang dirasmikan oleh Menteri Besar Perlis.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...