30 November 2012

SERVICE ER6N: 41,322KM

Jumaat
16 Muharram 1434
30 November 2012



Assalamu'alaikum,



20121129_151934



Kerbau Hitam dah pun mencecah 41,322 km. Dan rasanya nak kena buat valve clearance.



Mulanya... aku bercadang nak buat valve clearance.. dan dah pun buat appoinment dengan Mega Fortune serta estimate kos. Menurut Mega Fortune... kos buat valve clearance Kerbau Hitam tak lebih RM500.


Namun... perancangan awal terpaksa aku postpone... kerana aku join Haji Sabri untuk Ride Anak Yatim di Chemor sabtu lepas.



Tak jadi buat valve clearance... aku cuma tukar minyak enjin sahaja...



Seperti biasa.. beli minyak enjin dan oil filter dulu...



Selepas semua preparation dibuat... kasi drain minyak lama ler...



20121129_153513



Dan buka oil filter yang lama. Oil filter ni aku beli kat Kangar dengan harga RM65. Terfikir... adakah harga sudah naik..? Sebab sebelum ni aku beli dengan harga RM50 saja....



20121129_155536



Inilah dia oil filter yang baru...



20121129_170420



Dan minyak enjin...



20121129_170430



Selepas hampir 2 1/2 jam dibiarkan minyak lama keluar... sampai ke titisan terakhir... oil filter yang baru dan minyak enjin dimasukkan....



20121129_172100




Dah siap... and ready untuk ride...




Ke mana kita yer???



"Pengalaman membentuk keperibadian dan kematangan..."



Wassalam

3 ulasan:

  1. Eh kembali menggunakan motul?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selepas 2 kali menggunakan petronas syntium...rasanya..motul best lagi..

      Padam
  2. cuba try motorex pula
    mungkin lagi best dari motul hehe

    saya gunakannya

    roczen

    BalasPadam

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan jejak dan ulasan...dan seboleh-bolehnya..tinggalkan nama anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...