17 September 2012

NAT POKOK GETAH

Catatan Ayah



Isnin
1 Zulkaedah 1433
17 September 2012



Assalamu'alaikum,



Nat. Mungkin ada orang akan fikir..nat dan skru.



Tapi..bagi orang utara ni..mesti dah tahu apa itu nat.



Untuk pengetahuan hangpa..nat ni bermaksud..pasar pagi..



Seperti biasa..bila sebut pasar pagi ni..mestilah pasar yang selalunya beroperasi dari pagi hingga tengahari..dan terdiri dengan berbagai jenis perniagaan..dari barangan basah seperti ikan..barangan plastik..makanan..bahkan hinggakan ke pakaian.. Bak dengan kata lain..lebih kurang macam pasar malam ler jugak..



Hari ni aku nak kongsi pengalaman ke Nat Pokok Getah. Lokasi Nat Pokok Getah ni..letaknya di Pauh, Perlis...tak jauh dari Arau..



Seperti dengan namanya..Nat Pokok Getah ni diadakan sekitar kebun getah..dengan kata lain..di bawah rimbunan pokok getah. Jadi..inilah keistimewaannya...tak panas..



Boleh dikatakan..Nat Pokok Getah ni antara pasar-pasar pagi yang agak popular di Perlis ni...



Seawal jam 9 pagi..aku sekeluarga bertolak ke situ..saja habiskan hujung minggu bersama keluarga..di samping membeli beberapa barangan dapur dan sedikit bahan-bahan untuk dimasak nanti...



Photobucket




Photobucket



Seperti yang dijangka..memang ramai pengunjung ke situ..hinggakan aku terpaksa parkirkan kereta agak jauh.. Alhamdulillah..cuaca agak baik pada hari tu..



Photobucket



Antara yang dijual.. dibahagian pasar basah.. ikan, ayam, daging lembu dan sayur-sayuran...



Photobucket




Photobucket




Photobucket




Photobucket




Photobucket

Sayur-sayur dan ulam-ulaman kampung...




Photobucket




Photobucket

Ikan kering serta ikan bilis.... Udang kering pun ada...



Photobucket

sesetengah orang panggil siput lala... rebus dan buat ratah sedap ni...



Photobucket

Jual ubat pun ada.. macam-macam ubat ada.. ubat kuat.. sakit lutut dan berbagai-bagai lagi.. seronok juga dok dengar depa dok ceramah...



Photobucket

Gerai macam ni yang buat anak-anak seronok.. dok pujuk mak ayah belikan mainan...



Beg.. pakaian.. dan kasut pun ada...



Photobucket




Photobucket




Photobucket




Photobucket




Photobucket




Photobucket



Selain tu.. makanan pun ada.. Bahkan binatang-binatang peliharaan pun ada dijual... tak lupa minyak wangi...



Photobucket




Photobucket




Photobucket




Photobucket



Selain dari di bawah rimbunan pokok getah.. ada juga gerai-gerai yang dibuka sepanjang jalan...



Photobucket




Photobucket




Photobucket




Photobucket




Photobucket




Photobucket



Aku sempat berhenti kat satu gerai.. Kat situ.. aku suruh anak-anak pilih sendiri rotan yang akan aku beli... Haaa... kalau nanti buat salah dan kena rotan.. itu adalah rotan pilihan mereka sendiri.. =P



Photobucket



Sempat juga beli 3 biji buah durian... saja nak belanja adik makan buah durian..dah dia baru balik dari KL...



Photobucket



Puas juga pusing-pusing.. matahari pun dah mula tegak kat atas nu.. Jadi..aku balik dulu lah yer.. Wife nak masak pula.. =P



"Pengalaman membentuk kematangan dan keperibadian..."



Wassalam

4 ulasan:

  1. Aku rasa selama ni aku belum penah sampai lagi nat ni bro...nampak gambar pun dah best....

    Your ex-classmate/ex-dermarian...KAMARUL...

    BalasPadam
  2. Sejak tau nat ni.. x penah miss lagi gua layan nat ni..segala mak nenek ada.. hari ahad mmg gua pi mampuih kat sini la.. mula2 makan2 dulu kat bendang.. lopeh tu merayap cari ikan dan sayuq2 basah..udang ghimau berkatam2..hehe..remat sekilo..kendian merayap pulak pi beli makanan2 kering dan buah2.. kendian pi tgk sat barang2 antik.. mana tau kot2 selipar buruk kat rumah aku pun ada depa juai kat sini.. kendian tgk depa juai ubat..layan main ulaq..last skali lepak makan bihun sup..biasa la lepak sini, kurang2 RM200-300 soheh melayang dah..rambang bijik mata woo..

    Kalo dok Southwark dan Borough Market London dulu pun sama gak..abeh GBP200-300 gak..nat pagi depa mmg murah2 la.. suaq bundle pun GBP5-GBP8..kalo elok, sambaq saja la..bokpa malu2..

    BalasPadam
  3. memang best nat ni.. buka hari ahad ja..dan kalau nak menginap boleh menginap di homestay ini..
    http://rainahomestayperlis.blogspot.my/

    BalasPadam

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan jejak dan ulasan...dan seboleh-bolehnya..tinggalkan nama anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...