03 Julai 2012

REPAIR ELEGAN... 12096KM

Catatan Ayah


Selasa
13 Syaaban 1433
3 Julai 2012


Assalamu'alaikum,


Dah semakin jauh Si Siput Sedut ni meneroka jalan...baik jalan kampung, jalan negeri, jalan persekutuan...mahupun lebuhraya...



Mileage dah pun mencecah 12,096 km....



Photobucket



Bila dah berumur ni...macam ler kita manusia ni...mula rasa sengal-sengal pinggang..sakit lutut dan berbagai-bagai lagi...


Begitu juga dengan Siput Sedut...


Kini sudah terasa...pick-up mula terasa kurang...agak meleret perginya...manakala enjin mula kedengaran seperti ada sesuatu benda kat dalamnya yang bergegar...


Seperti biasa...aku buat appoinment dengan Panjang....gelaran yang aku dan rakan-rakan berikan kepada salah seorang mekanik yang berpengalaman di Aik Huat Motor, Kangar...seorang mekanik yang bagus hasil kerja tangannya...


Hasil pemeriksaannya...didapati pulley Siput Sedut telah rosak dan sedikit haus....



Photobucket




Photobucket



Jadi penukaran pulley telah dilakukan...cuma pulley original perlu diorder...jadi aku minta pasang dulu pulley local...


Panjang telah pasang pulley...yang menurutnya...pulley ni yang nombor 2 punya...sementara pulley yang diorder akan sampai...


OK la tu...nombor 2 pun tak kalah lagi...kalau dok atas podium..dok sebelah dengan juara tu...hehehehe...



Photobucket



Selain pulley...penapis angin juga telah ditukar...al-maklumlah..dah naik hitam... =P



Photobucket



Antara barang-barang lama yang telah ditukar...



Photobucket



Alhamdulillah...selepas semua penukaran dibuat...diuji..dan nampaknya prestasi Siput Sedut telah kembali normal...


InsyaAllah sampai pulley yang telah diorder nanti...pulley tu akan dipasang...dan pulley yang baru ditukar ni akan dibuat spare-part....


"Pengalaman membentuk keperibadian dan kematangan..."


Wassalam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan jejak dan ulasan...dan seboleh-bolehnya..tinggalkan nama anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...