25 Julai 2012

MURTABAK BERATUR..

Catatan Ayah


Rabu
5 Ramadhan 1433
25 Julai 2012




Assalamu'alaikum,




Di hari pertama bekerja dalam bulan ramadhan tahun ni..tak banyak kerja yang dilakukan...


Masa banyak dihabiskan dengan membaca manual dan berborak kosong..selepas meeting pagi...


Dan...petang menjelang...terasa di hati nak melihat-lihat sekitar Kangar...apa lagaknya orang-orang sekitar Kangar buat...sementara nak balik kerja...


Jadi..sekitar jam 4.30 petang...aku keluar melihat-lihat sekitar Kangar...dengan menunggang Siput Sedut secara santai-mantai...bersama-sama dengan Own dan Suhail...serta Fahmi...


Dari Jalan Hospital..memasuki ke Pejabat Agama...melintas ke Simpang Tiga Round-About...terus lajak ke Repoh...


Photobucket


Di seberang jalan...terpandang sikit punya ramai orang dok beratur..."Jual apa tu..sampai beratur macam tu...?"detik hati aku...


Kami pun membuat u-turn..terus singgah di gerai yang ramai orang beratur tadi...


Photobucket


Hah...gerai menjual murtabak...


Sedap ke murtabak ni...sampai panjang sekali pakat dok beratur..siap ada 2 line lagi...


Photobucket


Dapat dilihat...terdapat 2 dapur besar...yang menggoreng murtabak...sebelah kanan untuk murtabak daging...dan sebelah kiri untuk murtabak ayam...


Agak lama juga menanti...dek tempahan yang banyak..barangkali...


Photobucket


For info, gerai ni terletak betul-betul di tepi jalan...dekat-dekat dengan pintu gerbang Repoh....




Tak lama...sampailah giliran aku...dan aku mencuba 2 biji...satu untuk murtabak ayam...dan lagi satu untuk murtabak daging...




Macam manalah rasanya nanti...sampai beratur sedemikian rupa... =)




Petangnya...selepas solat asar...wife ajak pusing-pusing pasar ramadhan pulak... Sebelum ni dah pusing-pusing sekitar Pasar Ramadhan Arau...kali ni rasa macam nak pusing-pusing Pasar Ramadhan Kuala Perlis pulak...




Lalu..tujulah kami ke Kuala Perlis...juga dengan khidmat Siput Sedut...




Terus...aku menuju ke tapak Pasar Ramadhan Kuala Perlis...yang sebelum ni terletak bersebelahan dengan Masjid...kat Kuala Perlis tu...tapi..sebaik sampai sana...tak dak!!!...jeng jeng jenggggg.....




"Aik..tak dak pun...?" suara aku kepada isteri..


"Pindah tempat kot..."agak isteri aku....




Kami pun pusing-pusing kawasan sekitar....




Photobucket




Hah..tudia...akhirnya..berjumpa juga...




Memang pun dah berubah tempat...pasai apa diubah tempat...tak tau lah...




Kini...tapak Pasar Ramadhan Kuala Perlis telah dipindahkan ke kawasan hadapan kedai-kedai....berdekatan dengan pusat Pekan Kuala Perlis...


Photobucket


Seperti biasa...penuh dengan orang ramai...dan agak selesa berbanding sebelum ni...mungkin sebab sekarang gerai-gerai diatur menjadi panjang...sepanjang jalan..berbeza dulu yang menjadi agak sesak...


Photobucket


Jika dibandingkan dengan Pasar Ramadhan Arau..yang kat Kuala Perlis ni..nampaknya ramai lagi pengunjung...serta juadah yang dijual... Mungkin sebab kat Kuala Perlis ni ramai student UniMAP kot...


Photobucket


Dari segi juadah...memang banyak...


Dari juadah standard yang kedapatan di kebanyakan pasar ramadhan..hinggalah ke yang agak asing dan jarang-jarang didapati sekitar pasar ramadhan di Perlis ni...antaranya yang aku nampak...udang kara goreng, siput sedut tiga rasa, air kelapa laut afrika, dan bermacam-macam lagi...


Photobucket


Selepas puas berpusing-pusing sekitar pasar ramadhan ni...aku dan wife pun pulang...nanti lewat pulak nak menyediakan persiapan berbuka...sat gi melahaq pulak anak-anak kat rumah... hehehe.. =P


Alhamdulillah...selepas berbuka..dapatlah merasa murtabak yang dibeli kat Repoh tu...


Photobucket


Inilah dia murtabak beratur tu...ternyata memang sedap...dan intinya pun banyak..


Padanlah sampai beratur orang nak beli...hehehe... =D


p/s: nanti nak pi pasar ramadhan mana pulak??....


"Pengalaman membentuk kematangan dan keperibadian..."


Wassalam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan jejak dan ulasan...dan seboleh-bolehnya..tinggalkan nama anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...