12 Julai 2012

MAKAN...MAKAN...MAKAN...

Catatan Ayah


Khamis
22 Syaaban 1433
12 Julai 2012


Assalamu'alaikum,


Musim durian dah pun nak sampai ke penghujung musim... Boleh tengok kat pasar-pasar malam..malahan tepi-tepi jalan..akan terdapat peniaga yang menjual durian secara borong... Dah tak kira kilo dah...main longgok saja...


Pagi tu..sebaik sampai opis...bau wangi durian telah memasuki deria hidu aku...



"Mai mana pulak bau durian ni...mencabar minda betui pagi-pagi ni.....", aku berkata sendirian...sambil duduk di tempat aku...


Dalam dok relak-relak...mata dok melilau mencari arah datangnya bau wangi tu....


Dalam dok melayan perasan perasaan...sambil membaca e-mail yang masuk bertalu-talu dalam kotak surat komputer aku...tiba-tiba terdengar, "Mizal....!!!!!"..


Terdengar suara Own memanggil aku...seraya menggamit tangan...mengajak aku ke satu arah....


"Awat...????", aku bersuara meminta kepastian...


"Jom la...rezeki...rezeki...", balas Own...



Photobucket



Aku mengikut Own...menuju ke belakang workshop...


"Hah...!!!!!! Tu dia.... Sakan...", jerit aku.....


"Mai...mai...rezeki ni...Fahmi bawak...", sampuk Amir...


Terus...aku pun turut join...."Alhamdulillah.....bagai mengantok disorongkan bantal..."


Turut sedang dok melayan durian ni...adalah Nadzari... Sempoi punya dok layan....



Photobucket



Durian ni...dibawa oleh Fahmi...dari kampungnya.. For info, Fahmi adalah salah seorang student dari Politeknik yang sedang membuat latihan praktikal di sini...yang mana programnya memakan masa setahun...


Banyak biji juga dikupas...lepas sebijik...sebijik... Lepas sebijik lagi...lagi sebijik... hahahaha...



Photobucket



Dalam dok layan sempoi punya dok ada... Dik Mas lalu...


"Hah...!!! Mai Dik Mas..dok tunggu apa lagi...sat lagi tinggai kulit...", sahut aku kepada Dik Mas...yang sedang lalu-lalang memeriksa stok spare-part...


"Sat lagi buat kerja...mai kita kerjakan benda ni dulu...", sambung aku..


Aku dan Own terus kupas lagi beberapa biji durian yang ada....sambil menghulurkan kepada Dik Mas...



Photobucket



Pi mai...pi mai...tengok-tengok..habis dekat-dekat 4 ke 5 bijik...dikerjakan kami... hahahaha... =)


Dorian free beb!!!....



Photobucket



Dalam dok pekena durian...petangnya..ada pulak kawan-kawan pi beli laksa...


Layan laksa pulak... hahaha...


Alhamdulillah...rezeki kurniaan Allah Taala...


p/s: terima kasih bebanyak kepada Fahmi yang bawak durian...dapat juga kami merasa durian dari kebun orang tua hang.... 


"Pengalaman membentuk keperibadian dan kematangan..."


Wassalam

1 ulasan:

  1. salam...lahh orang fms punya blog ka ni? baghuih baghuih,,keepidap...

    BalasPadam

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan jejak dan ulasan...dan seboleh-bolehnya..tinggalkan nama anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...