12 Jun 2012

SERVICE KENARI... 171758KM

Catatan Ayah


Selasa
22 Rejab 1433
12 Jun 2012


Assalamu'alaikum,


Tup-tap...tup-tap..mileage Kenari dah pun mencecah 171758km...dan dah berusia 7 tahun... Ini bermakna..dok congak-congak..purata sebulan Kenari ni bergerak sejauh lebih kurang 2044km sebulan...



Photobucket



Ikut jadual juga...tibalah sekali lagi maintenance perlu dilakukan...dan Alhamdulillah..sekali lagi aku buat secara DIY...bukan payah pun...setakat tukar minyak saja...


Mula-mula..buang minyak lama... Sementara tunggu minyak keluar habis..bersihkan spark plug dan gantikan air filter... Kemudian buka oil filter...


Bila dah habis minyak keluar...maka pasang balik yang dibuka tadi..dan masukkan minyak baru...senang jer...



Photobucket
minyak yang aku guna..minyak mineral biasa saja...




Photobucket
oil filter




Photobucket




Photobucket
air filter yang baru..



Selepas semuanya setel...check tengok keadaan bateri...cuma kali ni taklah payah-payah nak top-up air bateri...sebab aku guna seal-lead acid battery...



Photobucket
keadaan bateri sebelum hidupkan enjin...




Photobucket
keadaan bateri semasa enjin dihidupkan...dan keadaan idle..



Bila buat sendiri ni...jimat ler sikit kos...walaupun tak banyak mana...janji hati ada puas...



Photobucket
kos beli barang...



"Pengalaman membentuk keperibadian dan kematangan..."


Wassalam

3 ulasan:

  1. kereta saya hampir sama mileage. sekrg sdg overhaul...hrp bila siap nt leh rasa mcm kereta baru...he he..baru keluar setelah lama tersadai di bengkel..!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pun nak buat top overhaul nanti waktu tukar timing belt...tak lama dah tu nak kena tukar timing belt...

      Padam
  2. sekarang ni tak yah nak buat overhaul dulu..ada alat yang boleh mengantikan overhaul tu..jimat duit..
    kalau nak boleh call saya shah 013-2041619...

    BalasPadam

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan jejak dan ulasan...dan seboleh-bolehnya..tinggalkan nama anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...