25 Jun 2012

RIDE LUNCH PAK BARA 2012

Catatan Ayah


Ahad
4 Syaaban 1433
24 Jun 2012


Assalamu'alaikum,


Pak Bara lagi... hehehehe... 


Inilah kali ke-5 aku ke Pak Bara, Thailand...kelmarin 23 Jun 2012...dan kali ni bersama-sama kawan-kawan Northen Comunity Bikers....


Kali pertama dulu...dengan kapcai bersama-sama kawan-kawan sekerja...kemudian aku pi sorang-sorang..uruskan sewa chalet...kemudian pergi ke sana bersama-sama dengan GTTSBK..dan minggu lepas pergi dengan Doc ZoolMD..



Lama juga...dok merancang...dan idea ni datangnya dari salah seorang kawan ER6...iaitu Pally Watanabe...yang berkeinginan nak ke Pak Bara...dan kemudiannya aku rancang dan cari hari yang sesuai...Alhamdulillah kelmarin terlaksana apa yang telah terancang...iaitu Ride Lunch di Pak Bara, Thailand...





Pak Bara letaknya dalam Wilayah Satun...kira-kira 80km dari Wang Kelian, Perlis...


Seawal jam 8.30 pagi...aku bergerak ke Changlun...untuk menunggu kawan-kawan seperti yang telah dipersetujui...iaitu kami akan berkumpul di Petronas Changlun...


Photobucket


Sewaktu aku sampai Changlun...belum ada sesiapa pun sampai lagi...lagi pun kami semua sepakat akan berkumpul dalam pukul 9 pagi...


Photobucket


Tak lama..Zaidi ER Six sampai...dan diikuti dengan Pally Watanabe... Kami tunggu sebentar Doc Kura yang datang dari Pulau Pinang...


Alhamdulillah...tak lama kemudian...semuanya selamat sampai....


Cuaca agak mendung dan sedikit hujan ketika tu...tapi ia tak mematahkan semangat kami untuk ride...mudah-mudahan cuaca akan baik....


Selepas berkumpul...kami terus ke kedai untuk membuat insurans Thailand...dan menukar duit...


Selepas semua urusan selesai...kami pun tayar golek..menuju ke Wang Kelian...dan akan berhenti sekejap kat Dataran Terianai, Timah Tasoh...sebab Che Ami sedang menunggu kat sana...


Route yang aku ambil...Changlun-Ladang Tebu-Batu Bertangkup-Kubang Tiga-Timah Tasoh-Kg Sahabat-Kaki Bukit-Wang Kelian...


Tunggangan kami agak santai....


@ Dataran Terinai, Timah Tasoh...


Photobucket


Photobucket


Suasana sekitar Empangan Timah Tasoh...


Photobucket


Photobucket


Tak lama...selepas sebatang rokok..tunggangan diteruskan...menuju ke Wang Kelian...


Jalan agak basah...dan licin ketika mendaki Bukit Wang Kelian...dan aku hampir-hampir tergelincir dek tumpahan minyak yang terdapat kat atas jalan...Alhamdulillah...semuanya selamat melepasi Bukit Wang Kelian...


Kami berhenti sekejap kat stesen minyak kat Wang Kelian ni...yang merupakan stesen minyak terakhir sebelum masuk ke Thailand...kena top-up minyak dulu beb...minyak kat Thailand...mahal...=P


Photobucket


Lepas isi minyak...terus ke border....


Photobucket


Lepas cop passport kat sebelah Malaysia...terus masuk ke Wang Prachan...untuk uruskan cop passport dan buat permit masuk motor...


Photobucket


@ Wang Prachan, Thailand...


Minum dulu...tekak pun dah kering...


Photobucket


Photobucket


Selesai rehat...tunggangan diteruskan....


Photobucket
Suasana sekitar pasar sehari Wang Prachan


Cuaca agak baik mulanya....namun kusangkakan panas sehingga ke petang....rupa-rupanya hujan di tengah jalan...hehehe... lebat pulak tu...


Tapi...tunggangan masih diteruskan walaupun di dalam hujan...sebab pada pengamatan aku...keadaan hujan masih selamat lagi untuk diredah...jika ditakdirkan hujan akan menjadi terlalu lebat sehingga pandangan terganggu dan angin kuat...pasti aku akan berhentikan konvoi...


Sebaik sampai La Ngu...Alhamdulillah hujan berhenti...dan kami masih teruskan tunggangan...


@ Pak Bara...


Akhirnya...sampai juga Pak Bara...Alhamdulillah...


Photobucket


Photobucket
Kerbau Hitam, Kuda Hitam serta Belalang Kunyit sedang berehat...


Photobucket


Suasana sekitar kedai makan.....ketika tu air laut sedang pasang...dan angin bertiup cukup kencang...best!!!...


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Selepas berehat seketika...makanan pun ditempah... apa yang kami makan???... hahaha.. tunggu sekejap yer...kami nak bergambar sekejap...sementara menunggu makanan siap...


Photobucket


Maka...pakat-pakatlah mengeluarkan kamera masing-masing...merata cerok diteroka...mengeluarkan skill masing-masing...memetik punat kamera...hehehe... =)


Kini...masakan sudah tersedia...dan inilah juadah kami...


Photobucket
Tomyam campur biasa


Photobucket
Tomyam campur putih


Photobucket
Kerabu sohun...


Photobucket
Kerabu mangga


Photobucket
Somtam


Photobucket
Siakap sweet sour


Photobucket
Siakap steam


Apa lagi... Bismillahhirrahmannirrahim....


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Selepas makan...masing-masing tersandar...melayan perut yang kekenyangan...jangan terlena sudah....=P


Lepas tu...layan ayaq kopi pulak...hehehe... =)


Inilah jumlah yang perlu kami bayar...hehehe...


Photobucket


Ala....tong-tong pi...tong-tong mai...sorang dalam RM17 jer....


Dalam jam 3.45 petang...kami mula bergerak untuk pulang...sebelum tu...jom bergambiran dulu sebagai kenang-kenangan...


Photobucket


Semua dah bersedia...tunggangan bermula...tapi kami tuju ke Pekan Pak Bara dulu...untuk bergambiran di sana...


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Selesai bergambiran...kami melihat-lihat sekitar jeti Pak Bara...


Photobucket
Cengkerang kura-kura...original punya...


Photobucket


Bila semua dah bersedia...kami pun bertolak pulang...lagi pun border tutup pukul 6 petang...


Alhamdulillah...cuaca agak baik semasa perjalanan pulang...


Photobucket
Singgah sebentar untuk Che Ami top-up minyak R1nya...


Dalam pukul 5.30 petang...kami sampai border....


Photobucket


Photobucket


Selesai proses documentation...kami singgah sebentar kat sebuah kedai makan...kat Wang Kelian ni...sekadar membasahkan tekak...kerongkong pun rasa macam ada gam dah...hehehe... =P


Photobucket


Photobucket


Photobucket
Lengtok dah kawan kita ni... 


Photobucket


Selepas minum...kami bergerak ke stesen minyak Wang Kelian...isi minyak..dan bergerak pulang...


Photobucket


Kami berpecah kat depan Stor TNB Titi Chai....


Tahniah kepada semua yang menyertai ride kali ni.... Terima kasih juga kepada semua... Aku mohon ribuan kemaafan jika terdapat sebarang kekurangan ride ni... InsyaAllah..nanti kita gegornize lagi ride ke atas sikit lagi... Kita ke Krabi ke...Trang ke...Phuket ke..Koh Samui ke....hehehe...=)


"Pengalaman membentuk keperibadian dan kematangan..."


Wassalam

6 ulasan:

  1. Hang dah bole jadi wakil tourism Pak Bara...hehehe

    BalasPadam
  2. salam.teringin nak join ride jugak

    BalasPadam
  3. Salam & tahniah ...memang best betul rbila baca ride nie...saya nak tanya...kalau geran photostat boleh pakai tak...atau kena pengesahan dari polis / JPJ dulu...sebab kalau masuk ikut bukit kayu hitam tak payah pengesahan ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dari pengalaman yang lepas, geran fotostat tak perlu cop polis atau jpj kecuali jika geran yg hutang belum settle, perlu cop dan sign bank/pemberi pinjaman...

      Padam

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan jejak dan ulasan...dan seboleh-bolehnya..tinggalkan nama anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...