18 Jun 2012

RECTIFIER..OH RECTIFIER...

Catatan Ayah


Isnin
28 Rejab 1433
18 Jun 2012


Assalamu'alaikum,


Motor Doc ZoolMD yang rosak beberapa minggu yang lalu...telah pun diperiksa oleh pomen dari Aik Huat...dan suspect mengalami kerosakan rectifier...yang menyebabkan bateri tak dapat dichargekan kembali...



Doc ZoolMD telah pun membeli rectifier tu...yang katanya dari Singapura...dan telah dihantar ke rumah aku...untuk pemasangan...


Inilah dia...rupa rectifier untuk Honda Fireblade tu...



Photobucket




Photobucket




Photobucket



Berapa harganya...tak tahulah pulak...


Setelah buat perbincangan dengan Che Ami...dan pertolongan Che Ami...beliau telah bersetuju untuk membawa Fireblade ke kedai Aik Huat untuk pemasangan rectifier...


Aku tak berani pulak untuk menunggang...sebab Fireblade ni agak tinggi bagi aku...


Dengan menggunakan bateri Siput Sedut...Fireblade Merah berjaya sampai kat Aik Huat...terima kasih banyak-banyak Che Ami...



Photobucket



Pemeriksaan dilakukan...dan telah terjumpa sedikit kebocoran kat fork depan sebelah kiri...



Photobucket



Disebabkan agak lambat untuk mendapatkan oil seal untuk fork Fireblade...maka Doc ZoolMD akan menukarkan seal tu kat KL nanti...



Photobucket




Photobucket



Alhamdulillah...petangnya...pemasangan rectifier telah selesai dilakukan...dan Fireblade boleh beraksi kembali....



Photobucket
Picture courtesy - Che Ami



Inilah dia...Fireblade yang telah siap...dan berposing kat dalam Bandar Kangar...sebagai kenangan yang dia pernah mencecahkan tayarnya ke Kangar, Perlis....


"Pengalaman membentuk keperibadian dan kematangan..."


Wassalam

3 ulasan:

  1. Honda oh honda, memang wiring tak hensem....aku punya shadow dgn pacific coast pun serupa,wiring berterabur....ce tgk wiring kawasaki lebih hensem.........

    BalasPadam
  2. Rectifier SyMilah boleh guna.

    BalasPadam
  3. Nanti boleh habaq kat Doc Zool...kalau rectifier rosak lagi...try pakai SyMilah punya pulak..tak payah pi beli kat Singapore dah...

    BalasPadam

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan jejak dan ulasan...dan seboleh-bolehnya..tinggalkan nama anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...