18 Mac 2012

TUKAR TUBE GE...

Catatan Ayah


Ahad
25 Rabiul Akhir 1433
18 Mac 2012


Assalamu'alaikum,


Lagi sekali aku kena outstation.. tapi tak ler jauh mana pun.. kat Alor Star saja.. kat Hospital Sultanah Bahiyah..


Kali ni.. tugasan yang perlu aku selesaikan.. QC test untuk C-arm.. dan menolong Syaiful menukar x-ray tube untuk General X-ray GE...


Selama 3 hari aku menjalankan tugasan QC test tu.. dan di hari ketiganya.. sampailah masanya untuk kerja-kerja penukaran x-ray tube tu...


Photobucket
Inilah dia rupa x-ray tube GE..


Selepas membuka cover dia.. terdapat beberapa kabel yang perlu dibuka...


Photobucket


Setelah dibuka cover dan ditanggalkan beberapa kabel...


Photobucket


Dan inilah dia... x-ray tube  yang baru.. keluaran Dunlee...


Photobucket


Dan spesifikasi dan detailnya...


Photobucket


Sebelum kerja-kerja menanggalkan tube lama.. pembersihan kotoran dilakukan...


Photobucket


Penanggalan collimator selesai dilakukan...


Photobucket


Dan kerja-kerja memasang tube yang baru.. bermula..


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Dan.. akhirnya pemasangan selesai...


Photobucket


p/s: terima kasih kepada Syaiful kerana memberi peluang untuk aku belajar dan menimba pengalaman memasang x-ray tube jenama GE...


"Pengalaman membentuk kematangan dan keperibadian..."


Wassalam

3 ulasan:

  1. salam.tukar tiub ge ni kat bilik 2 ke bilik 4?

    kat htf ct ngan mri dah bleh gune ke ?

    roczen

    BalasPadam
  2. bilik yang hujung sekali.. mri dan ct tak boleh guna lagi.. sekarang dlm proses buat bangunan baru.. nanti akan masuk mesin baru.. =)

    BalasPadam
  3. o bilik 4 la tu.

    kat bangunan baru pon ade x ray department juhak la ni.tq for da info

    roczen

    BalasPadam

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan jejak dan ulasan...dan seboleh-bolehnya..tinggalkan nama anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...