11 Mac 2012

SERVICE KENARI... 165535KM

Catatan Ayah


Ahad
18 Rabiul Akhir 1433
11 Mac 2012


Assalamu'alaikum,


Tup..tup.. dah sampai 5000 km.. rasa macam sat saja masa berlalu.. dah nak kena tukar minyak hitam pulak dah..


Kenari aku ni.. hanya digunakan untuk ulang-alik isteri hantar anak sekolah jer.. kalau aku kena outstation.. selalu aku guna Kerbau Hitam saja..


Last sekali service semasa mileage 159599 km.. lagi pun minggu depan aku sekeluarga nak ke Kelantan.. jadi elok bangat lah buat service sikit Kenari ni...


Alhamdulillah.. dah 7 tahun aku menggunakan Kenari ni.. dan tiada sebarang masalah besar berbangkit.. cuma selalu tukar minyak hitam saja.. 


Seperti biasa.. aku beli barang-barang alat-ganti di Eng Leong saja.. antara kedai-kedai spare-part kenderaan yang popular di Perlis ni.. antara kedai yang memberikan harga yang agak berpatutan...


Service Kenari 165535km


Inilah antara barang-barang yang aku beli dari Eng Leong... antaranya minyak enjin, oil filter dan spark-plug...


Service Kenari 165535km


Service Kenari 165535km


Service Kenari 165535km


Seperti biasa.. buang dulu minyak lama...


Service Kenari 165535km


Dan buka oil filter yang lama...


Service Kenari 165535km


Oil filter yang telah dibuka...


Service Kenari 165535km


Spark-plug juga perlu dibuka.. for info, aku selalu tukar spark-plug ni lebih kurang setiap 20,000 km..


Service Kenari 165535km


Selesai dibuka.. pasang balik ler spark plug yang baru... cuci yang lama dan simpan habuan kecemasan...


Service Kenari 165535km


Dah siap pasang...


Service Kenari 165535km


Selesai pasang balik spark plug.. pasang balik oil filter pulak...


Service Kenari 165535km


Lepas tu.. masukkan minyak enjin baru ler pulak...


Service Kenari 165535km


Dah siap... lepas tu.. check bateri pulak.. mana tau bateri ****.. sebelum dan selepas enjin dihidupkan...


Service Kenari 165535km


Service Kenari 165535km


Dah settled...


Service Kenari 165535km


Lepas tu.. apalagi.. kasi mandi ler Kenari ni...


Service Kenari 165535km


Service Kenari 165535km


Service Kenari 165535km


Service Kenari 165535km


Dah siap...

Kos yang telah aku keluarkan untuk service Kenari ni...


  • Minyak enjin mineral 10W/30 - RM35
  • Penapis minyak Perodua - RM8
  • Spark-plug - RM18

Semuanya berjumlah... RM61.00


"Pengalaman membentuk keperibadian dan kematangan..."


Wassalam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan jejak dan ulasan...dan seboleh-bolehnya..tinggalkan nama anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...