20 Februari 2012

SERVICE ER6N.. 37601KM

Catatan Ayah


Isnin
27 Rabiul Awal 1433
20 Februari 2012


Assalamu'alaikum,


Pejam celik.. pejam celik... dah sampai 37,601 km Kerbau Hitam dah menjelajah jalan-jalan di Semenanjung Malaysia ni...


Service ER6n 37601 km


Ikut jadual.. Kerbau Hitam ni kena tukar minyak bila mencecah 38,374 km.. tapi semasa dok bawa Kerbau Hitam ni.. bila tukar gear rasa macam tak best... lalu aku ambil keputusan untuk cepatkan urusan penukaran minyak enjin... dan tukar sekali spark plug dan bersihkan penapis angin... For info, spark plug Kerbau Hitam ni belum pernah lagi ditukar... dan inilah kali pertama ditukar selepas lebih 37,000 km...


Seperti sebelum ni.. aku masih gunakan minyak dari Petronas... yang aku beli dari Stesen Minyak Petronas.. yang berharga RM29 sebotol...


 Service ER6n 37601 km


Manakala spark plug aku beli di Kedai Lean Hin, Kangar.. yang berharga RM38 sebiji...


Service ER6n 37601 km


For info, spark plug standard yang digunakan untuk Kerbau Hitam aku adalah NGK CR9E1A-9.. dari jenis Iridium.. tapi nampaknya kat Perlis ni tak dak kedai yang jual.. jadi aku beli jer dari jenis biasa iaitu NGK CR9EH-9... nanti nak kena cari kat Alor Star tengok.. kot-kot ada dijual...


 Service ER6n 37601 km


Oklah.. semua barang dah bersedia.. jadi.. jom kita mulakan jerja-kerja penukaran spark plug dulu.. sebab kerja-kerja penukaran spark plug dan penapis angin ni agak renyah sikit... sebab nak kena buka tangki petrol...


Pendapat aku.. sebaik-baiknya.. elok digunakan dulu motor hingga amaran minyak blinking.. jadi tak payah nak buang minyak dulu.. kalau minyak penuh tangki.. nak kena buang dulu minyak tu... nasib baik minyak Kerbau Hitam dah tinggal sedikit...


Maka bermulalah proses membuka tangki...


Penutup tangki perlu dibuka agar tekanan dalam tangki boleh dikurangkan...


Service ER6n 37601 km



Dua skru yang perlu dibuka dengan menggunakan sepana saiz 10...


Service ER6n 37601 km


Service ER6n 37601 km


Skru dah dibuka...


Service ER6n 37601 km


Sebelum tangki boleh diangkat keluar... side cover perlu dibuka dahulu...


Service ER6n 37601 km


Service ER6n 37601 km


Caranya.. kena buka dulu quick rivet.. lepas tu baru ditarik keluar side cover tu.. kiri dan kanan...


Service ER6n 37601 km


Service ER6n 37601 km


Side cover dah siap dibuka...


Service ER6n 37601 km


Service ER6n 37601 km


Sebelum tangki boleh diangkat.. ada beberapa connector perlu dibuka... antaranya...


Service ER6n 37601 km


Service ER6n 37601 km


Dan paip minyak perlu dibuka... harus diingat.. berhati-hati.. kemungkinan minyak petrol boleh melimpah keluar bila dibuka paip ini...


Service ER6n 37601 km


Haaa.... selesai bab membuka tangki petrol... letakkan dengan elok dan hati-hati serta berlapik.. sebab kat bawah tangki ada beberapa sensor.. jangan sampai rosak sensor tu...


Service ER6n 37601 km


Bermula pula proses untuk membuka Air Cleaner Housing dan Air Filter...


Service ER6n 37601 km


Skru yang perlu dibuka...


Service ER6n 37601 km


Diangkat... dan air filter boleh dicabut....


Service ER6n 37601 km


Inilah air filter Kerbau Hitam... kena cuci dulu... nanti ada rezeki boleh tukar DNA Air Filter...


Service ER6n 37601 km


Untuk membuka spark plug.. air cleaner housing ni perlu ditanggalkan dulu.. jadi perlu buka 4 skru ni dulu...


Service ER6n 37601 km


Dan connector ni perlu ditanggalkan...


Service ER6n 37601 km


Serta hose kat bawah juga perlu dibuka...


Service ER6n 37601 km


Akhirnya... air cleaner housing berjaya ditanggalkan...


Service ER6n 37601 km


Stick coil spark plug sudah kelihatan...


Service ER6n 37601 km


Service ER6n 37601 km


Cabut stick coil dulu...


Service ER6n 37601 km


Akhirnya.. spark plug berjaya dibuka... 


Service ER6n 37601 km


NGK Iridium...


Service ER6n 37601 km


Service ER6n 37601 km


Perbezaan antara NGK Iridium dan NGK yang biasa...


Service ER6n 37601 km


Service ER6n 37601 km


Akhirnya... spark plug yang baru siap dipasang... dan pembersihan kat atas blok enjin boleh dilakukan...


Service ER6n 37601 km


Air cleaner housing dibersihkan dahulu sebelum dipasang kembali...


Service ER6n 37601 km


Siap dipasang...


Service ER6n 37601 km


Dan tangki petrol pun siap dipasang.. dan dibersihkan sikit...


Service ER6n 37601 km


Service ER6n 37601 km


Dah selesai bab spark plug... kini tiba masa untuk tukar minyak enjin pulak... seperti biasa.. buang dulu minyak yang lama...


Service ER6n 37601 km


Dan diisi dengan minyak yang baru...


Service ER6n 37601 km


Dah selesai...


Service ER6n 37601 km


Service ER6n 37601 km


Seperti biasa.. selepas dibuat maintenance.. bersihkan ler Kerbau Hitam ni.. kasi mandi sikit...


Service ER6n 37601 km


Service ER6n 37601 km


Service ER6n 37601 km


Selesailah... next service bila mileage mencecah 42,601 km...


Belanja yang telah aku keluarkan untuk service kali ni...


  • Minyak enjin Petronas Syntium 15W/50 x 2 botol = RM58
  • Spark Plug NGK CR9EH-9 x 2 butir = RM76

Jadi semuanya berjumlah RM134..


Next service.. tukar minyak enjin dan oil filter pulak...


p/s: Alhamdulillah... bertambah lagi satu pengalaman...


"Pengalaman membentuk keperibadian dan kematangan..."


Wassalam

5 ulasan:

  1. Jimat belanja...buat sendiri.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saja minat buat sendiri Kak Mah.. sekadar yang mampu.. rasa puas hati berbanding minta pomen buat.. tapi.. kalau tak makan cekak.. nak kena minta pomen buat juga.. hehehe.. =)

      Padam
  2. salam.kali ni kenapa tak tukar oil filter?
    atau cik buat 2 kali tukar minyak baru tukar oil filter.
    Roczen

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam kembali Tuan Roczen,

      Ya.. selalunya saya buat 2 kali tukar minyak enjin baru tukar oil filter sebab motor ni tak digunakan selalu.. cuma long distance saja.. tiap-tiap hari pergi-balik kerja.. dok belasah Wave 100 jer.. =)

      Padam
  3. Tahniah bro.. thanks tunjuk mcm ner nak service motor ni....
    Tapi bro.... spanar tu jgn ler tunjuk sgt sbb spanar cap ayam.... he he he.. jgn marah....

    BalasPadam

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan jejak dan ulasan...dan seboleh-bolehnya..tinggalkan nama anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...