18 Januari 2012

SERVICE KARBURATOR WAVE 100

Catatan Ayah

Rabu
24 Safar 1433
18 Januari 2012

Assalamu'alaikum,

Agak lama dah aku tak buka karburator ni.. last sekali aku buka dan service karburator ni semasa aku pakai RXS dulu.. dan semenjak RXS aku masuk stor.. dah tak buka lagi..

Wave aku pun tak pernah buka karburator.. semenjak dibeli dulu.. rasa-rasanya 5 tahun lepas.. sebab tak pernah memberikan masalah.. 

Sekarang.. mileage Wave aku dah pun mencecah 40,000 km lebih.. dan mula menunjukkan semput-semput.. Sebelum tu aku dah tukarkan petrol filter dan air filter.. tapi masih lagi semput...

Jadi.. aku ambil keputusan untuk buka karburator dan bersihkannya.. mana tau kot-kot boleh elok.. kalau tak boleh elok juga.. nak kena pi jumpa pomen jugak ler.. tapi try DIY dulu..

Service karburetor Wave 100
kedudukan karburator Wave

Service karburetor Wave 100
kepak fairing telah dibuka

Service karburetor Wave 100
hose ke penapis udara yang perlu dibuka

Service karburetor Wave 100
bahagian ni pun perlu dibuka.. yang menyambung ke bahagian enjin

Service karburetor Wave 100
hose ini pun perlu dicabut

Service karburetor Wave 100
kedudukan hose dan cable choke

Service karburetor Wave 100
cable choke yang perlu ditanggalkan

Service karburetor Wave 100
dah ditanggalkan hose ini

Service karburetor Wave 100
skru yang perlu dibuka juga

Service karburetor Wave 100
dah siap ditanggalkan dari Wave aku
Bermulalah sesi membersihkan karburator...

Service karburetor Wave 100

Service karburetor Wave 100

Service karburetor Wave 100

Service karburetor Wave 100

Service karburetor Wave 100

Service karburetor Wave 100

Service karburetor Wave 100
siap semuanya dan dipasang kembali ke Wave aku..

Peralatan yang aku gunakan hanyalah skru driver plus dan minus, sedikit petrol untuk mencuci dan pam angin yang pijak tu.. untuk menembak angin ke dalam lubang-lubang halus.. hehehe... =)

Alhamdulillah.. selepas cuci dan pasang balik.. adjust sikit skru angin dan petrol.. Wave aku dah tak semput lagi.. dan mampu memberikan perkhidmatannya seperti biasa...

"Pengalaman membentuk keperibadian dan kematangan..."

Wassalam

1 ulasan:

  1. yang fuel line tu camne ye? kena kepit ke..

    BalasPadam

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan jejak dan ulasan...dan seboleh-bolehnya..tinggalkan nama anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...