28 Januari 2012

RIDE PAK BARA 2012 (GTTSBK) - 4

Catatan Ayah

Sabtu
4 Rabiul Awal 1433
28 Januari 2012

Assalamu'alaikum,

Alhamdulillah, kenyang perut.. senang hati. Sedap juga roti canai kat Pak Bara ni, cuma kuah dalcanya agak manis sikit.. Mungkin sebab gula murah kot.. hehehehe..

Selesai bersarapan.. masing-masing kembali ke bilik masing-masing untuk bersiap. Aku terus ke tempat berhimpun seperti yang telah dijanjikan sebelum ni...

Di tempat perhimpunan, Superyan telah mengeluarkan banner yang telah dibuatnya sebelum ni. Kemudian kami telah diminta untuk menurunkan tandatangan masing-masing di atas banner tersebut.

Photobucket

Photobucket

Setelah semua selesai menurunkan tandatangan.. sampailah masa sesi bergambar kenangan...

Antara motor-motor peserta yang sempat aku snap dengan kamera buruk aku ni..

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Selesai sesi bergambar, taklimat diberikan oleh Superyan. Selepas taklimat, kami akan bergerak ke Pekan Pak Bara untuk sesi membeli-belah. Kemudian.. konvoi akan berpecah kepada beberapa group. Ada yang akan pulang ke Malaysia, ada yang akan ke Pekan Satun dan kemudiannya ke Hatyai dan ada yang akan terus ke Hatyai.

Photobucket

Selesai taklimat, kami bersama-sama membaca doa sebelum bertolak.. memohon agar perjalanan kami semua dilindungi oleh Allah Taala dari sebarang musibah.

Gambar ihsan Imtias
Gambar ihsan Imtias

Kini.. tibalah masanya untuk kami bergerak bagi group yang akan pulang ke Malaysia. Sebelum tu, kami telah singgah sebentar di Pekan Pak Bara untuk membeli cenderahati. Dan seperti biasa, aku telah membeli beberapa helai t-shirt untuk anak-anak dan isteri.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Selesai sesi membeli-belah, perjalanan dimulakan. Kami akan berhenti sekejap di stesen minyak untuk mengisi petrol bagi yang memerlukannya. Selepas itu, konvoi akan bergerak menuju ke Wang Prachan. Cadangan akan berhenti makan tengahari kat mana-mana kedai yang buka.

Cuaca amat baik sekali.. cuma agak panas sekali. Aku sekali lagi diberi tugas untuk lead konvoi.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Sepanjang jalan, sebelum sampai Wang Prachan, aku meninjau-ninjau mana-mana kedai makan Islam yang buka namun tidak berjumpa. Jadi perancangan dibuat untuk makan tengahari di Wang Prachan saja.

Akhirnya kami sampai Wang Prachan. Alhamdulillah.. konvoi bergerak lancar. Sebaik sampai Wang Prachan.. kami selesaikan dulu proses dokumen perjalanan..

For info, permit impot motorsikal perlu diserahkan kembali kepada pihak Kastam Thailand. Kegagalan menyerahkannya kembali akan dikenakan denda sebanyak RM 200.

Kemudian, proses cop passport dan border pass pula..

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Selepas berbincang, kami sepakat untuk makan tengahari di kedai makan yang letaknya di antara Kastam Thailand dan Imigresen Malaysia.

Photobucket

Photobucket

Lega rasanya bila dapat minum air sirap sejuk. Cuaca amat panas sekali. Sambil-sambil dok tunggu pesanan nasi goreng, seronok juga melihat gelagat sepasang warga Thailand dok belek-belek Kerbau Hitam. Mungkin berminat kot... =)

Photobucket

Selepas makan dan cop passport kat Imigresen Malaysia, kami mula bergerak pulang. Aku mengikut konvoi sehingga ke Lebuhraya Kuala Perlis-Changlun. Kemudiannya konvoi terus ke Dannok untuk membeli-belah sebelum pulang ke Ipoh.

Maka tamatlah Ride Pak Bara 2012 bersama-sama dengan GTTSBK. Ikut odometer,  Kerbau Hitam cuma bergerak 323 km sahaja. Aku sampai rumah lebih kurang jam 3 petang.

Photobucket

Alhamdulillah, Ride Pak Bara 2012 ni telah berjaya dengan selamatnya walaupun menghadapi beberapa rintangan antaranya salah seorang peserta yang menunggang Versys telah terjatuh kat Guar Jentik, perjalanan tergendala dek hujan lebat kat Wang Prachan dan ada peserta yang telah terlepas simpang, keadaan bilik yang kurang memuaskan serta bateri KTM Super Duke Hasrul yang telah rosak...

Tahniah juga diucapkan kepada Superyan yang sekali lagi telah berjaya mengetuai dan memimpin rombongan. Tabik kepada Lady Biker Mazratul yang berjaya menempuh perjalanan dengan menunggang Sport-Bike. Juga syabas kepada peserta yang bekerjasama menolak KTM Super Duke Hasrul beberapa kali kerana kerosakan bateri. Kerjasama semua pihak tak akan dilupakan. Itulah semangat bikers...

Gambar ihsan Liza Idris
Gambar ihsan Liza Idris

Aku juga banyak belajar dari pengalaman Ride Pak Bara 2012 ni. Inilah kali pertama aku lead konvoi yang sebegini besar.. sehingga hampir 30 buah motorsikal semuanya.

Aku juga memohon ribuan kemaafan atas segala kekurangan yang dihadapi sepanjang Ride Pak Bara 2012 ni..

InsyaAllah, aku akan perbaiki lagi segala kelemahan pada ride yang akan datang.

Segala kekurangan yang berlaku adalah kelemahan aku sendiri.

Terima kasih kepada Superyan dan otai-otai yang lain atas semua tunjuk ajar...

InsyaAllah.. ada masa kita ride lagi ke mana-mana...

Tamat

"Pengalaman membentuk keperibadian dan kematangan..."

Wassalam

27 Januari 2012

RIDE PAK BARA 2012 (GTTSBK) - 3

Catatan Ayah

Jumaat
3 Rabiul Awal 1433
27 Januari 2012

Assalamu'alaikum,

Alhamdulillah, nyenyak sungguh tidur semalaman. Walaupun bilik aku dan Azar diami tidak berhawa dingin, tapi dek kerana keletihan sepanjang menunggang sepanjang hari dan disulami dengan bunyian ombak menghempas pantai... nyenyak rasanya tidur aku.

Agak awal aku terjaga. Dengan kedinginan pagi, selepas mandi dan solat subuh.. terus aku keluar untuk menikmati suasana pagi di Pak Bara.

Walaupun nampaknya keadaan pantai yang dah surut, namun sedap pada pandangan mata aku. Aku berlegar-legar sekitar pantai sambil menikmati keindahan alam ciptaan Allah Taala... sambil melihat burung-burung berterbangan... sinaran matahari yang mula menunjukkan diri.. keindahan awan yang berarak lalu di langit nan biru.. serta keriangan anak-anak tempatan bermain di gigi air. Terus teringatkan anak-anak di rumah.. InsyaAllah jika ada rezeki, akan aku bawa keluarga datang bercuti di Pak Bara ni semasa cuti sekolah nanti...

Photobucket
keadaan pantai yang dah surut airnya..

Photobucket

Photobucket
matahari yang mula menunjukkan dirinya..

Photobucket

Photobucket
gumpalan awan yang berarak lalu..

Photobucket
anak-anak yang leka bermain..

Photobucket
teringat anak-anak kat rumah..

Photobucket
kenangan yang diabadikan..

Photobucket
burung-burung yang berterbangan.. keriangan..

Selepas berehat-rehat di Pantai, aku kembali ke bilik untuk bersiap kerana Superyan sudah beritahu semalam.. untuk berkumpul dalam pukul 9.30 pagi (waktu Malaysia) sebelum bertolak balik.

Selepas bersiap, mulalah operasi memanaskan enjin Kerbau Hitam. Tu dia... punyalah teruk keadaan Kerbau Hitam dengan kotoran semasa melalui jalan yang lecah kelmarin.. Balik nanti jenuh juga nak dobi ni....

Photobucket
Tu dia Kerbau Hitam.. belemoih..

Photobucket

Photobucket
panaskan dulu enjin..

Sebaik sampai tempat berhimpun, nampaknya tiada sesiapa yang datang lagi. Mungkin keluar bersarapan kot.. Jadi aku pun keluar sama untuk bersarapan dulu. Sebelum tu, saja aku melalui Pekan Pak Bara untuk melihat jika ada kedai yang dah dibuka. Cadang tu nak beli sehelai dua t-shirt untuk anak-anak. Nampaknya.. masih belum dibuka lagi.

Lalu aku menuju ke gerai yang menjual sarapan pagi di tepi jalan. Ternampak ramai yang sedang bersarapan di situ. Terus aku menuju ke situ.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Antara menu yang masih ada ketika itu adalah roti canai dan nasi kerabu. Aku memilih untuk makan roti canai dan teh panas.

Tapi seperti biasa.. bak ayam bercakap dengan itik.. minta roti kosong.. yang datang roti telur.. hehehe.. =P

Hamtam sajalah labu.. asalkan kenyang...

p/s: Oklah.. izinkan aku isi perut dulu sekadar yang mampu.. mudah-mudahan bertenaga untuk menempuh perjalanan pulang ke Perlis nanti.. serta menempuh sebarang keadaan cuaca..

"Pengalaman membentuk keperibadian dan kematangan..."

Wassalam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...