30 Mei 2011

SERVICE WAVE1000RR 37930KM

Catatan Ayah

Isnin
26 Jamadil Akhir 1432
30 Mei 2011

Assalamu'alaikum..

Tarif elektrik naik lagi.. aduih!!!..

Inilah keluhan setiap rakyat Malaysia.. dah la sekarang dunia semakin panas membahang.. dok tak dok.. tarif elektrik naik pulak..

Bayangkan.. disebabkan cuaca yang panas.. kipas kat rumah akan dipasang setiap masa.. dok tak dok.. tarif elektrik naik!!!!..

Masak nasi sekarang ni.. memang akan guna periuk elektrik.. bila guna dapur gas.. gas LPG juga mahal sekarang ni.. alahai.. semua naik!!!!!..

Kat rumah.. yang tekanan air rendah.. mahu tak mahu.. terpaksa guna pam air.. dok tak dok.. tarif elektrik naik!!!...

Aku tak akan terkejut.. kesinambungan dari tarif elektrik ni naik.. barang-barang lain akan naik.. sama seperti jika harga petrol naik...

Inilah nasib rakyat.. yang selalu diminta.. berjimat-cermatlah... dan bermacam-macam lagi..

Apa yang aku mampu buat.. berdoa kepada Allah semoga kehidupan aku sekeluarga mendapat keberkatan Allah Taala.. dan dapat survive dalam kehidupan.. selagi hayat dikandung badan...

Oklah.. hari ni aku nak ceritera mengenai Wave 1000rr aku.. hehehe. ;-)

Dia buat perangai lagi.. tengah jalan mati tiba-tiba...


Aku akan seboleh-boleh akan.. DIY.. (nak jimat cermat beb..) jika tak boleh juga.. nanti aku hantar kedai ler..

Mula-mula.. buka karburetor dulu.. mungkin kotor dan tersumbat.. sebab minyak tak sampai.. dan mengakibatkan motor mati... lagi pun tak pernah buka lagi karburetor ni semenjak beli sampai sekarang...

Selepas buka.. cuci dengan petrol.. hembus dengan angin.. pasang balik.. sama juga... ;-(


Kelebet tengok petrol filter pulak.. nah... kepompom.. filter kotor dan telah menyebabkan petrol tak sampai ke karburetor...

Apalagi.. beli dan pasang yang baru ler.. harga aku dapat dalam RM3 kat kedai spare-part motor...

Start.. hah!!!.. hidup.. Alhamdulillah...


Dah sampai untuk tukar minyak.. alang-alang dah buka.. mileage pun dah sampai.. apalagi.. service jer lah Wave 1000rr ni..


Buang minyak lama dulu.. sementara dok tunggu keluar habis.. periksa spark plug dulu...


Tu dia.. hitamnya.. cuci dengan berus besi ler jawabnya...


Haaa.. bersih sikit..


Minyak hitam dah habis keluar.. jadi ganti dengan minyak yang baru pulak...


Selesai isi minyak hitam.. yang tak berapa hitam.. check air bateri pulak..


Dah selesai.. pasang balik.. apa yang telah dibuka..

Ambil minyak diesel.. semburkan kat enjin.. kasi cuci sikit enjin.. bagi merelit.. bersih dari segala kotoran minyak...

Selesai.. tembak pula dengan air.. dan basuh Wave 1000rr ni..

Takkan dok asyik basuh Kerbau Hitam saja.. sekali-sekala Wave 1000rr ni pun nak juga layanan VIP..


Nah.. selesai...

Next service.. 40000 km pulak nanti..

"Pengalaman membentuk keperibadian..."

Wassalam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan jejak dan ulasan...dan seboleh-bolehnya..tinggalkan nama anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...