07 Mac 2011

SIEMENS ORTHOPHOS

Catatan Ayah

Isnin / 7 Mac 2011

Hari ni.. aku nak kongsi lagi satu jenis mesin x-ray.. iaitu yang dipanggil OPG..


OPG ni dah digunakan di HTF.. rasa-rasa aku dah hampir 20 tahun dah.. latest model dah tak pakai cassette dah.. semua guna komputer.. screen dan terus print kat Laser Imager.. tapi model yang ni masih perlu guna film processor atau Film Digitizer..

OPG ni digunakan untuk melihat keadaan rahang.. mana tau kot-kot kena tumbuk ke.. kemalangan ke.. jatuh tangga ke..hihihi.. so boleh tengok sama ada rahang patah ker.. atau retak ker.. ;-P

Model ni keluaran Siemens Orthophos.. dan rasa-rasanya model ni dah obselete..

Ok.. ni ler serba ringkas mengenai OPG..

p/s: nak kena tidoq awai sikit.. esok kena ride ke Sungai Petani.. buat QC test C-Arm pulak kat sana..

2 Rabiul Akhir 1432 / 7 Mac 2011

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan jejak dan ulasan...dan seboleh-bolehnya..tinggalkan nama anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...