26 Januari 2011

TAYAR DEPAN ER6N 23030KM...

Catatan Ayah

Sabtu / 23 Januari 2011

"Kerbau hitam" dah siap diselenggara.. in-case 30/1/2011 ni jadi ride kapcai ke Siam.. dan Wave 1000 aku buat hal.. cadang-cadang nak guna "kerbau hitam" ni ler... tapi masalahnya.. kaki depan botak pulak...

Nak kena tukar kaki depan ni... bila tukar tayar depan yang botak ni... alamatnya lagi botak ler kepala aku... nak kena godek-godek tabung ni.. cukup ke tak cukup...

Godek punya godek.. rasa-rasanya cukup... "ok.. sapa nak ke Alor Star.. siap lekas...", kata aku kat anak-anak dan isteriku...

Maka.. geraklah kami ke Alor Star.. anak isteri terbang dengan Kenari.. aku tunggang "kerbau hitam" kesayangan aku ni...

Photobucket

Destinasi kami... Bikers Gallery, Alor Star.. sebelum ni.. aku selalu ke Mega Fortune, Sungai Petani.. tapi kali ni try kat sini pulak.. tengok macam mana.. kalau nak ke Sungai petani dah tak sempat dah.. dah lewat.. lagi pun esok ahad.. Mega Fortune tutup...

Photobucket

Sampai kat Bikers Gallery.. tak ramai yang datang repair atau service motor.. yang ada waktu tu cuma sebuah Hayabusa.. buat service.. yang lain-lain nampaknya dok shopping accessories motor saja..

Photobucket

Kali ni aku try guna tayar Michelin Pilot Road 2 120/70-17 pulak.. sebelum ni pakai Bridgestone BT016.. harga Michelin ni RM420 siap buat balancing.. Bridgestone BT021 RM400 siap balancing.. rasa-rasanya mahal sikit dari Mega Fortune... takpa lah.. nanti kalau nak kena tukar pulak.. aku pi Mega Fortune balik...

Photobucket

Pomen yang buat kerja ni pun nampak ok.. cermat dan relax.. tak nampak gelojoh.. masa tukar dan buat balancing... bersih dan puas hati...

Photobucket

Yang syoknya.. siap basuh dulu tayar dan rim.. sebelum buat balancing... jarang-jarang aku jumpa pomen yang macam nih.. mungkin ni value added service kedai ni untuk tarik pelanggan...

Photobucket

Cuma bila balancing tayar... buat secara manual... tak macam kat Mega Fortune.. buat pakai mesin.. macam buat balancing tayar kereta... apa-apa pun tak pa lah.. asalkan tayar dalam keadaan elok dan tip-top..

Photobucket

 Tak lama.. siap.. jadi sebelum balik.. sempat juga aku ronda-ronda kat dalam kedai... banyak juga accessories yang depa jual.. dari riding boot, jacket, helmet dan bermacam-macam lagi... dan rasanya banyak accessories yang dia jual jika dibandingkan dengan Mega Fortune... banyak pilihan...

Photobucket

Dalam dok tengok-tengok tu.. aku survey harga.. dan ada 2-3 benda yang akan aku beli... tapi tu nantilah.. bila tabung cukup... ;-P

Photobucket

Hah.. sudah!!!.. tak boleh tengok lama-lama.. kelabu mata.. dugaan semua tu.. tunggu dulu.. sekarang kena balik sebelum tergoda..

Photobucket

Yang penting.. tayar dah tukar.. dan kena ingat.. tak boleh rembat lagi.. kena bagi coating yang menyaluti tayar ni terhakis dulu sikit.. baru boleh rembat.. kalau tak.. alamatnya kena ukur jalan ler..

Photobucket

Photobucket

Dan nak kena tengok berapa km Michelin mampu bertahan jika dibandingkan dengan Bridgestone... waktu tukar tayar ni.. mileage adalah..  23030 km..

Photobucket

Mampukah tayar ni bertahan antara 10000 km hingga 12000 km?... kita tunggu dan lihat...

p/s: botak tayar boleh tukar... botak kepala.. ?????..

21 Safar 1432 / 26 Januari 2011

7 ulasan:

  1. Botak kepala :: pakai rambut palsu... tak pun, biaq ja.. botak pun satu identiti gak.. :)

    BalasPadam
  2. betul bang.. botak satu identiti.. tak ramai orang berani botakkan kepala..

    he he he ... ;-)

    BalasPadam
  3. salam..helmet, jaket n glove kat kedai ni dgn mega fortune sp tu mana murah lg? harga beza byk x? tq..

    BalasPadam
  4. salam.. harga antara kedua-dua kedai tak banyak beza.. kalau beza pun dalam lingkungan 10~20 ringgit saja..

    BalasPadam
  5. ok..tp barang di mf sp tu banyak x?saya x pernah p sana lg..bikers gallery ni pernah la.lg pn saya dok a.star ja..

    BalasPadam
  6. banyakla jugak.. try pi tengok.. kat bakar arang.. depan tesco sungai petani..

    BalasPadam
  7. Berapa lama tahan tayar tu

    BalasPadam

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan jejak dan ulasan...dan seboleh-bolehnya..tinggalkan nama anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...