24 Januari 2011

SERVICE ER6N 22984KM

Catatan Ayah

Sabtu / 22 Januari 2011

Pejam celik.. pejam celik... dah sampai "kerbau hitam" aku kena tukar minyak hitam.. dah la hitam.. minyak pun kena hitam juga.. he he he... ;-P

Photobucket

 Minyak dah beli.. oil filter pun dah beli.. jadi apa lagi.. kasi tukar ler...

Photobucket

Buka skru kat bawah.. meluncurlah minyak hitam keluar.. sambil-sambil tu boleh layan cerita hindustan kat TV2... cerita Sanggam...

Photobucket

Jangan lupa.. dah buang minyak hitam.. oil filter lama pun kena tukar juga.. nasib baik ada pembuka oil filter.. yang aku guna untuk buka oil filter Kenari...

Photobucket

Sambil dok tunggu minyak hitam keluar habis.. baik aku check air radiator dulu.. Alhamdulillah... air radiator mencukupi... penting jaga air ni... kalau tak jaga.. teruk badan kemudian hari... silap-silap enjin boleh jem tengah jalan...

Yang paling istimewanya kalau tukar minyak sendiri ni.. boleh tunggu sampai minyak hitam tu betul-betul habis.. makna kata sampai tak meleleh keluar... kalau kat kedai.. pomen tak tunggu dah.. agak-agak dah habis.. dia top-up terus minyak baru... tapi ni dah DIY.. boleh biarkan meleleh habis.. lagi pun boleh layan Sanggam dulu....

Yang bestnya... dok tengok Sanggam sampai terlena.. ;-)

Akhirnya... selepas terjaga dari tidur... sembahyang zohor.. check tengok.. minyak hitam keluar habis ker belum... hah!!!.. kepompom dah habis.. dah tak meleleh dah... apa lagi.. pasang balik ler skru kat bawah tu...

Photobucket

Sebelum masukkan minyak baru... pasang oil filter baru dulu...

Photobucket

Tapi harus diingat.. sebelum pasang oil filter.. kena sapukan dulu sedikit minyak kat permukaan oil filter tu dulu...

Photobucket

Lepas tu baru boleh pasang oil filter baru... pasang kena elok-elok... sat gi leaking pulak... ;-)

Photobucket

"Kerbau hitam" aku ni guna cuma 2 botol minyak saja.. macam biasa.. aku guna Motul 5100 saja.. semi-sintetik.. sebab aku bukannya selalu lari laju pun.. Motul 5100 ni aku beli kat kedai Chen Motor tadi....

Photobucket

Sebelum isi minyak hitam baru... check dulu.. skru kat bawah.. ok.. dan oil filter.. ok.. insyaAllah tak leaking...

Semua dah ok... baru masukkan minyak baru.. pelan-pelan.. jangan sampai tumpah...

Semua dah siap.... ambik sikit minyak tadi.. bubuh kat clutch cable...

Start tengok.. prommmm.... pom... pom... pom...

Alhamdulillah... semua dah ok... nanti cukup 5,000 km... tukar lagi... dalam 27,984 km...

Photobucket

Sebagai rekod... aku tulis kat buku.. senang untuk aku refer nanti...

Photobucket

Double check lagi sekali... kot-kot ada leaking...

Alhamdulillah... semua sukses...

Ha.. apa lagi.. sambung tengok cerita Sanggam ler.. sat lagi kalau rajin nak ke Alor Star pulak... nak tukar tayar depan pulak... botak dah... silap-silap dengan kepala aku sekali yang botak... he he he.. ;-)

Kos tukar minyak hitam kali ni..

Minyak Motul 5100 x 2 botol = RM84
Oil filter = RM45..

Jumlah = RM129...

p/s: seronok buat DIY ni.. puas hati...

"Pengalaman membentuk keperibadian..."

19 Safar 1432 / 24 Januari 2011

3 ulasan:

  1. perghh.. leh antar servis kat sini.. hehe

    BalasPadam
  2. tak dak masalah...

    mai ler..

    he he he

    BalasPadam
  3. brader...kt mana tank radiator tuh?

    BalasPadam

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan jejak dan ulasan...dan seboleh-bolehnya..tinggalkan nama anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...