16 Januari 2011

RESTORAN LAGENDA BATU LAYANG

Catatan Ayah

Jumaat / 14 Januari 2011

Hari ni.. aku balik bertugas kat Kangar... setelah 2 hari berkelana di HSB, Alor Star...

Minggu depan.. akan berkelana lagi ke Alor Star selama 3 hari... jadi hari ni.. aku habiskan masa kat office dengan buat claim dan QA report yang telah dibuat di Alor Star...

Jadi... malam ni terasa lapar pulak... tak tau ler... rasa macam lapar masakan yang berkuah... asyik dok makan nasi saja.. he he he... :-)

Jadi.. aku ajak family untuk makan kat luar... tapi kat mana...?

Fikir punya fikir... nak try kat Sungai Baru pulak kot...

Jadi kami bergerak menuju ke Sungai Baru.. kat Simpang Empat.. rupa-rupanya ada pasar malam hari ni... takpalah.. kami terus saja ke Sungai Baru...


Sampai kat sana.. nak ke mana yer...? Pusing punya pusing.. akhirnya kami singgah kat Restoran Lagenda Batu Layang, Kampung Kuala Sungai Baru..


Restoran ni... yang istimewanya.. terletak di atas air... ala-ala restoran terapung... gitu.. jadi untuk ke restoran tu.. kami terpaksa melalui satu titi... yang menghubungkan antara restoran dengan jalan raya... di mana kami parking kereta di tepi jalan...


Kemudian.. kami tinjau sekeliling restoran.. nak duduk dalam restoran ke... nak duduk kat pelantar... di bawah sinaran sang rembulan... sambil dihembus angin laut.. serta dialun irama bunyi ombak air laut yang sedang pasang...


Akhirnya... kami ambil keputusan untuk duduk di pelantar... cuma risau anak-anak aku la... dok main... takut terlajak.. jatuh ke bawah... laut tu...


Macam-macam masakan ada kat sini dari masakan melayu dan ala thai... secara hidang.. ikan bakar.. goreng.. dan macam-macam lagi makanan laut.. cuma western tu tak dak ler...





Kami cuma order.. nasi goreng 2.. mee bandung 2.. bihun kuah 1.. dan bihun tomyam 1.. serta sotong goreng tepung... dan tak lupa... minuman..

Cuma yang agak kurang sikit... lambat.. makanan yang diminta agak lambat sampai.. dan waktu tu belum ramai lagi pelanggan yang datang... mungkin boleh dibaiki lagi kot pada masa-masa depan... cuma keboringan menunggu makanan sampai... dihiburkan oleh suasana malam yang sejuk dek ditiup bayu laut serta iringan merdu ombak laut menghempas pantai...







Dan.. lagi satu.. pada yang kaki karaoke.. kat sini ada disediakan karaoke... tapi kat dalam restoran ler...

Nasi goreng yang disediakan agak pedas.. tapi yang bestnya.. ada sampai 4 ekor udang yang sederhana besarnya.. manakala bihun tomyam dan bihun kuah... marbeles... dan sudah pastinya terdapat udang yang sederhana besar... mungkin kat sini.. keistimewaannya adalah udang...

Bayaran yang dikenakan ke atas semua hidangan tadi RM 45...

Semua dah selesai makan dan kenyang... kami pun balik.. melalui Sungai Baru.. menuju ke Kuala Perlis.. suasana Kuala Perlis agak ramai orang.. mungkin sebab esok sabtu.. kebanyakan orang bercuti.. jadi malam ni pakat keluar bawa keluarga makan-makan...

Selepas pusing-pusing melihat gelagat orang kat Kuala Perlis... kami pulang ke rumah...

p/s: jika diberi antara 1 hingga 10.. restoran ni aku beri markah 7/10...

"Pengalaman membentuk keperibadian..."

11 Safar 1432 / 16 Januari 2011

1 ulasan:

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan jejak dan ulasan...dan seboleh-bolehnya..tinggalkan nama anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...