22 Januari 2011

MOBILETT PLUS ERR 17 (2)

Catatan Ayah

Isnin / 17 Januari 2011

Hari ni aku tak jadi ke HSB... sebab Syaiful ambil emergency leave... sebab anak dia demam campak... "semoga anak hang cepat sembuh..."

Jadi.. hari ni aku kerja balik kat HTF, Kangar... dan menurut Mohd Nor... Deva suruh hantar capacitor bank untuk Mobilett Plus yang rosak ke HQ...

Dia nak suruh Kathir tukarkan capacitor yang terdapat dalam capacitor bank tu...

Sebelum tu.. aku dapat quotation dari Siemens... yang mana harga untuk set capacitor bank ni dalam RM 90K... hampir menyamai nilai Mobile X-ray yang baru...

Jadi.. pagi-pagi lagi... aku terus ke JPD... untuk buka set capacitor bank tu dan hantar ke HQ...

Photobucket

Nak buka capacitor bank ni agak merbahaya juga... jadi kena lebih berhati-hati... lalu aku pelan-pelan kayuh buka...

Photobucket

Inilah bentuknya capacitor bank yang perlu dibuka... yang mana 1 set yang terdiri daripada 4 slot... jika perlu ditukar kesemuanya... tak boleh tukar sikit-sikit... sebab takut-takut masih ada lagi voltage kat dalam capacitor tu...

Photobucket
 Terminal NEG...

Sebelum kerja-kerja membuka capacitor bank tu... kenalah kenal pastikan semua connection cable tak ada masalah... Lagi satu yang perlu dikenal pasti adalah setiap terminal POS dan NEG... supaya senang nanti semasa pemasangan balik...

Photobucket
 Terminal POS...

Photobucket
 Cable terminal NEG.. selepas ditanda dan ditanggalkan...

Photobucket
 Terminal sebelah belakang...

Photobucket
 Terminal sebelah belakang... sebelah lagi satu...

Photobucket
 Agak sukar untuk menanggalkan skru ni...

Photobucket

Photobucket

Selesai sudah dibuka... bawa balik office... bungkus... tunggu Bang Azmi datang ambil untuk dibawa ke HQ...
Nampak gayanya... lambat lagi nak selesai masalah Mobilett Plus ni...

"Pengalaman membentuk keperibadian..."

17 Safar 1432 / 21 Januari 2011

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan jejak dan ulasan...dan seboleh-bolehnya..tinggalkan nama anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...