01 Disember 2010

AMX-4 TAK DAK POWER

Catatan Ayah

Selasa / 30 November 2010


Just nak share information dalam troubleshooting AMX-4....sebagai pedoman di kemudian hari...mudah-mudahan dapat sedikit pahala jika dapat dijadikan panduan...

Salah satu AMX-4 kat HTF ada problem....bila power on....tiada apa-apa yang berlaku...tiada tindak-balas dari sistem...



Benda pertama yang aku check adalah bateri...AMX-4 ni beroperasi 100% bergantung kepada 9 biji bateri 12V 26Ah...yang jumlah voltannya 120Vdc...bila check...didapati 0Vdc...sistem boleh beroperasi jika ada sekurang-kurangnya 95Vdc...



Untuk recharge pun tak boleh sebab sistem tak boleh power on...untuk confirmation...kena buka mesin...dan check each individual bateri....

Bila check dekat terminal berdekatan dengan breaker...pun didapati 0Vdc...jadi teruskan check dekat bateri itself...confirm...bateri betul-betul flat....last sekali tukar pada tahun 2008....


Jadi...kesimpulannya...kena tukar 1 set bateri dulu...baru boleh sambung buat troubleshooting...

Bateri yang perlu ditukar adalah 9 biji sealed lead acid battery 12V 26AH...

p/s: terima kasih kepada Zamri dan Roshidah kerana membantu dalam proses troubleshooting...

24 Zulhijjah 1431 / 1 Disember 2010

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan jejak dan ulasan...dan seboleh-bolehnya..tinggalkan nama anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...