12 November 2010

ON-CALL...

Catatan Ayah

Khamis / 11 November 2010


Elok-elok sampai rumah...sekali ada call...kat Lab pulak tu...aku ni kadang-kadang elergic juga dengan Lab ni...sebab aku bukan tau sangat dengan alat-alat kat Lab nih...

Kali ni Sysmex 9161 down...depa kata masalah dengan rack dia...rack error move 1...


Apa aku nak buat ni....apalagi...call Zamri ler...nasib baik Zamri masih ada kat office...tunggu sat dia mai...jadi kami pun operate ler Sysmex ni...

Inilah dia rack nyer...mesin tak boleh tarik rack tu...


Jenuh jugak dok cari apa masalah dia...last sekali ambik keputusan untuk buka cover depan bahagian bawah..punya lah susah nak buka cover tu...selepas beberapa kali dok cuba...akhirnya boleh buka jugak...

Dan benda pertama yang jumpa...


Bila pasang balik...masih tak ok lagi...kena buka balik...check lagi apa masalah dia...cari punya cari cari...last-last suspect suis rosak atau intermitent...so buka suis ni dan cuba bersihkan...


Pasang balik suis ni...run machine..ok...mesin jalan elok...senang hati sikit...jam pun dah tunjuk jam 8 malam dah nih...jalan dalam 2 rack...problem tadi jadi balik...

Last-last cabut suis tu dan bagitau user...alat ni cuma boleh guna secara manual saja...tak boleh guna auto sehingga suis ni diganti baru...


p/s: terima kasih Zamri kerana sudi bantu...

5 Zulhijjah 1431 / 12 November 2010

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan jejak dan ulasan...dan seboleh-bolehnya..tinggalkan nama anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...