10 November 2010

NIMOTA RANGER X...

Catatan Ayah

Rabu / 10 November 2010


2-3 hari lepas waktu balik kerja...ternampak sebuah motor warna merah kat Chen Motor...tertanya-tanya apakah motor tu...nampak macam menarik...

Nak berhenti tengok pun...tiap-tiap petang hujan pulak....

Alhamdulillah....petang tadi,...cuaca agak baik walaupun mendung...tanpa berlengah waktu balik kerja...aku singgah kat Chen Motor...

Ini dia...motor tu...


Nimota Ranger X...sebuah motor off-road terbaru...menurut Chen...motor ni dari China...berkapasiti 200cc...harga dalam lingkungan RM 5900...


Mungkin dah jadi trend sekarang ni..motor off-road dijadikan seperti motard...gara-gara meniru KTM...tak mampu beli KTM...maka motor-motor inilah diubahsuai dan dijadikan seperti KTM motard...

Ok...berbalik kepada motor Nimota ni...nampak agak menarik dan agak murah...rasa-rasanya boleh menandingi Demak DTM....cuma alat-ganti saja tak tau macam mana...menurut Chen...motor ni dah ada pembelinya...Nimota ini sama besar saiznya dengan Demak KTM tetapi agak besar jika dibandingkan dengan Kawasaki KLX-150S...


Panel meter agak lama dan ketinggalan zaman jika dibandingkan dengan Demak DTM (yang menggunakan meter digital) dan Kawasaki KLX-150S...


Menggunakan sistem fork terbalik....ni yang tak dapat pada Kawasaki KLX-150S...


Enjin yang dikatakan berkapasiti 200cc....tapi dalam spesifikasi...mengatakan model ini berkapasiti 150cc...dan khabarnya mempunyai engine balancing (untuk kurangkan gegaran)....dan dari enjin Honda yang telah rebadge...


Mempunyai sistem 5 kelajuan....


Front Disc Brake...


Bahagian belakang yang agak menarik...pada pendapat aku...lah..


Sistem suspension belakang mono-shock boleh-laras...


Ekzos....elok dari Kawasaki KLX-150S...


Menggunakan sistem kaburetor...Deni standard of Japan...katanya...


Enjin 1 selinder....


Chasis...


Foot-pedal serta pedal brake...tak berapa kemas pada pendapat aku...


Rear disc brake...


Didatangkan dengan tayar belakang saiz 110/90-17...


Tayar depan 90/90-19...


Namun begitu...agak cantik dipandang...


Pam minyak brek belakang....nampak kurang menarik dan kurang kemas...tak seperti Kawasaki KLX-150S...


Suis sebelah hendal kiri...horn, signal, low beam dan high beam...


Manakala suis sebelah kanan...on/off lampu serta penghidup elektrik...


Sistem pemacu rantai...


Muka hadapan nampak agak ketinggalan...


Lampu isyarat LED depan dan belakang...


Secara keseluruhan...motor agak berbaloi jika nak dibuat dan diubahsuai menjadi motard...boleh buat main kat trek-trek motard atau trek go-cart pada hujung minggu...jika untuk off-road...no comment sebab belum ada sebarang review mengenai motor ni...begitu juga jika untuk kegunaan harian...no comment....

Lagi pun masih belum ada review yang dapat dicari dalam dunia internet...

p/s: tepuk dada...tanya selera...raba poket...jika teringin untuk memilikinya...

3 Zulhijjah 1431 / 10 November 2010

48 ulasan:

  1. best jugak motor ni..saya ada pakai warna hitam...lemah motor ni pagi2 susah sikit nak hidupkan

    BalasPadam
  2. Terimakasih kerana sudi berkongsi pengalaman.

    Mungkin En Redzuan sudi bagi review sikit sebagai owner motor ni...

    BalasPadam
  3. slam 1 malysia..
    setahu sy moto ni d dtgkn mggunakan tayar 2 alam..so lau nk bikin motard sepenuhye mau pakai modal byk ke??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bujet 2 dlm rm1000 lbh siap tayar..

      Padam
  4. Saudara Tanoa Nama,

    Saya tak sure berapa harga set tayar dan rim motard sekarang ni. Mungkin saudara boleh bertanya kedai-kedai motor yang berdekatan.

    Mohon maaf yer..

    Selamat bermotard..

    BalasPadam
  5. Terbaeeek Bro motor ni!!! Hasil blog yg bagus, mcm promoter pulak aku tengok... (gurau jer...) Cuma kalau sesiapa kat area Perlis berhajat nak angkat motor nie baik call aku je(019-5205001) Harga Gerenti Best punya... Chen Motor banyak kelentong, mahal lak tue... Rekod termahal dekat UA motor sampai RM 6800!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Saudara Reezal.. bukan nak promote.. sekadar ulasan pada mata saya..

      Padam
    2. Nak tengok Nimota jd Motard? Facebook sya Mohd Arafiq tapi x seberapa hebat berbanding yang lain.

      Padam
  6. salam...
    sye bru nk brjinak2 dgn motor cmni..sye berminat...
    maaf..nk bertanye...dri segi kos minyak cmne ??..byk x kosnye klau kte jlan jauh berbnding kita mggunakn yahama FZ150..??..
    sape sudi bntu..terima kasih...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pendapat saya, dari kos minyak untuk jalan jauh, rasanya mungkin FZ150 lebih baik berbanding dengan Nimota ni..

      Kedua-duanya berlainan kategori...

      Padam
    2. Nimota RANGERX ade nk jual rege 3400k,mnt whtsapp 0109144249

      Padam
  7. nimota ni save minyak, aku dh pki n tgh pki motor ni..... naik bukit pon slamber je gear 5.... mmg bbaloi la bl..... area utara maybe xpopular motor ni, tp try korang pergi area klang n johor..... rmi yg pki motor ni...... murah lg dr demak..... cntk dr demak..... klx pon mkn asap gak ngan motor ni......

    BalasPadam
    Balasan
    1. klang area mana bro ada club x????

      Padam
    2. Ada fb bro boleh try tengok

      Padam
  8. Salam Saudara Tanpa Nama Mar 28, 2012 11:31 PM...

    Saya tak tahu sama ada kat Klang ada club atau tidak...sebab saya tinggal kat Perlis...dan kedai yang saya tengok motor ni pun kat Perlis... B-)

    BalasPadam
  9. maybe ada orang xnak pandang motor mcm ni,
    bg aku jika bajet dalam range 4k-6k berbaloi
    xkira pakai yamaha ker honda ke kawasaki ke, kalau kau dah kacau enjin memang xtahan lama.
    Motor china ni byk masalah, namun maybe ianya berlaku 5 tahun dahulu, xkanla mereka xde buat penambahbaikan.
    Kalau kira kualiti, proton pon xde kualiti, tp org beli jugak kan?

    hehe, aku ade plan kalo beli nimota ni, aku nak convert tayar pegi circuit style(besar)

    Nak buat front/rear lowered.

    Lampu depan aku convert pergi lampu er6n.

    Amacam?

    BalasPadam
  10. slam smua...
    nk tnye berbaloi ke nk bli moto ni...
    dgr cte yg lme 150 n yg bru pnye model nw 200cc btl ke...
    n dgr cte fuel cap moto ni prob n moto ni xleh isi full minyak...
    n moto ni berbaloi ke lau nk gne long tem..
    lau convet pn berbaloi ke...
    tkot body xthan..
    sbb sy nk bli ujung bln ni nw tgh cri info psl moto ni...
    lau xberbaloi sy nk ble moto len yg mnarik minat sy..
    cpe2 de pendapat blh la bg tau k...
    n sper part pe yg blh msk moto ni...
    cth nye...
    -cover set
    -tpat tekar gear
    -tank
    -tayar
    -tank
    -hendal
    -meter speed

    BalasPadam
  11. salam...
    sya dh survey NIMOTA ni dn akan ambik dlm masa terdekat ni tp
    taukey kedai bgtau harga terbaru RM6000.. sya di ipoh..
    sya nk info ok tak dgn harga yg dia offer tu?

    BalasPadam
  12. nak carik coverset nimota. mane ea? baru lepas eksiden.

    BalasPadam
  13. saya dh bli pun nimota 150 ni,rm2500 je dpt..huhu condition ok cuma rantai jer cpt haus klu guna yg murah,so klu nk pkai,tkr yg mahal ckit,tahan lama

    BalasPadam
  14. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  15. Bro.Demak DTM150 & nimota ranger x mana satu best?Demak DTM150 RM6100,nimota ranger x RM5600.beli mana baik?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mungkin ada yang pernah guna motor ni boleh memberi cadangan...?

      Padam
  16. Hasmizal:
    sy pengguna nimota ranger x.
    tahun beli 2010.
    stakat ni no problem dan engine kualiti + speed mmg best.
    naik bukit ride 2 org atas motor rileks je tingal demak dtm yg naik sorang. pickup mmg mnarik.
    tp skrng dh convert motard. rim racing boy Rm500+ tayar rm300 (2ndhand). tayar rear 130/70-17. front 100/70-17.
    sprocket asal dh tuker ke saiz 40.
    top speed on road 130km/h maintain.
    spare part pulak boleh order direct dari kilang dkt johor. sy ada contact nombor boss disitu. jd sng nk dptkan spare part. tu pun kalau g kedai xda spare part baru la order dari kilang. tp nak pakai barang honda pun boleh.. masuk spare part honda cg..sbb engine motor ni sma dgn honda cg. thanks!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih atas perkongsian info dan pengalaman...

      Padam
    2. Bro boleh bagi no kilang yg kat Johor...senang kalu nak order barang

      Padam
  17. Salam bro kat sabah snang ka mau cari partny ni....sbb mcm berminat je mau bli ni mtor...

    BalasPadam
    Balasan
    1. spare part senang ke cari ? Area Selangor Rawang - Selayang

      Padam
  18. Skang harga nimota brape??
    Bajet sye dlam 6-7k jek..

    BalasPadam
  19. Spare part kat area batu pahat,johor
    Senang xnak cari

    BalasPadam
  20. dh guna ranjer x 2thn lbh.rsa berbaloi belum ad kerosakan serius walau bt lasak cri lembu(offroad lakn).ni bru ad maslah tp bkn serius ngt cma nk tye mne nk dpt clucth plate ori nimota.

    BalasPadam
  21. baru je ptg tadi tngok nimota ni kat kedai...mmg tertarik..

    BalasPadam
  22. Hi, Semua.I punya typing BM agak teruk. I have to write dalam english.
    I baru ambil satu Nimota Ranger XR in Petaling Jaya..
    I really have to agreed that the finishing is really need improvement especially cables tie and metal works..really rough.
    But I also have to agree that the price is really super Cheap compare other brand.
    I beli at RM 6,300 = Moto + Helmet (Motocross with screen) + Nice disc Lock + Givi Box + Rain coat + Rgistration + number plate + road tax.
    I need recomendation to beli in Petaling Jaya, Let me know :
    David (012-3663218)

    BalasPadam
  23. sy dah pakai moto ni tepat 3 tahun pd ujung bln nie.. stakat ni sy sgt2 berpuas hati... x pernah ada masalah sgt pd enjin (sebab tiada pengubahsuaian pd enjin). cume tukar sprocket 17-38.. sesuai ntk semua jenis jlnraya baik bandar or higway... aksesori ada kurang kualiti skit.. mileage da lbh 50000km sbbsuka ikut konvoy longdistance.. sesuai sgt2 ntk kawasan bandar dan bukit.. harga berbaloi sgt dgn kualiti.. g memane pon pasti rasa gah .. org nak amik gambar sbb ctk.. bdk2 superbike pon igt moto ni harga puluhpuluh ribu..

    BalasPadam
  24. sy dah pakai moto ni tepat 3 tahun pd ujung bln nie.. stakat ni sy sgt2 berpuas hati... x pernah ada masalah sgt pd enjin (sebab tiada pengubahsuaian pd enjin). cume tukar sprocket 17-38.. sesuai ntk semua jenis jlnraya baik bandar or higway... aksesori ada kurang kualiti skit.. mileage da lbh 50000km sbbsuka ikut konvoy longdistance.. sesuai sgt2 ntk kawasan bandar dan bukit.. harga berbaloi sgt dgn kualiti.. g memane pon pasti rasa gah .. org nak amik gambar sbb ctk.. bdk2 superbike pon igt moto ni harga puluhpuluh ribu..

    BalasPadam
  25. salam sy nk bertanya... sy pengguna nimota ranger x, skrg ni motor sy leaking pd bhg enjin, di mana sy boleh dptkn gasket enjin area johor?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Same prob...
      bole gne gasket cg 200 x?

      Padam
  26. Huuu nak beli nak beli

    BalasPadam
  27. Sekarang area JB dah ada potong body. Untuk motor spt ini,, banyak part yg bolih di cari dan beli, dari se biji enjin hingga sebiji motor.. pm atau call atau whatsapp di no 0197236682.bukan nak cari untung tapi sekadar membantu

    BalasPadam
  28. Salam smua.. Sya ade mtr NIMOTA sama mcm yg tu. Sy nak jual dgan harga 1500rm. Spe2 brminat..sial col sy. 0178427995 atau 0137590663

    BalasPadam
  29. Assalamualaikum.. sy moto nimota ranger X 150. Kt sini ade tak sape2 yang thu kt mne nk cari kedai sparepart nimota ranger X150 ni. Sy nk cari wayering moto ni. Kwasan slangor

    BalasPadam
  30. Assalamualaikum, sye nk tanya di sini ade jual x meter sahaja untuk motor nimota ranger x ??

    BalasPadam
  31. Assalam.. Saye faeza.. Walaupun saye perempuan tapi.. Saye ade minat dan sedang berjinak2 dlm bidang nie.. Waktu saye research info tentang moto nie.. Saya terjumpa blog nie..jadi saye amik peluang nie utk bertanya.. Pada pendapat abang2 atau pakcik2 yg pro dlm bidang nie..agak2 nye motor mane yg agak sesuai untuk perempuan bawak ye.. Dtm 150 cc ke nimota ranger x tu.. Harap beri tunjuk ajar.. 😅

    BalasPadam
  32. Assalam.. Saye faiza.. Saye ade minat dlm bidang motard nie dan sudah mula berjinak dlm bidang nie.. Jadi saye nak tanya pendapat abang2 dan pakcik2 yg pro dlm bidang nie.. Agak agaknye.. Antara nimota ranger dgn dtm 150 cc yg mane satu sesuai untuk perempuan bawak ye.. Mintak beri tunjuk ajar..

    BalasPadam
  33. Nimota ranger x lg murah Dan berbaloi

    BalasPadam

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan jejak dan ulasan...dan seboleh-bolehnya..tinggalkan nama anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...