27 November 2010

DEFIBRILLATOR

Catatan Ayah

Jumaat / 26 November 2010

"Mizal...sat lagi hang pi tengok defib kat 2nd Class sat....work order ada kat helpdesk...." arah Mat Nor...

"OK...sat lagi aku pi tengok...." jawab aku...

Defib?...apa itu defib...

Kat sini aku nak share sikit berkenaan peralatan perubatan...untuk pengetahuan bagi sapa-sapa yang tak tau lagi tentang peralatan perubatan...

Defib...atau nama standard  buku adalah Defibrillator...adalah satu alat yang akan digunakan jika jantung seseorang itu out of rhythm...


Cuma doktor dan staf-staf yang menghadiri kursus lanjutan mengenai defibrillator sahaja yang dibenarkan untuk menggunakannya...


Alat ini mampu mengeluarkan tenaga sehingga 360 Joule...dan amat berbahaya jika tidak tahu menggunakannya...baik kepada pesakit atau operator...

Selain daripada memberikan kejutan elektrik kepada pesakit...ia juga boleh digunakan sebagai monitor untuk melihat keadaan jantung pesakit....


Terdapat berbagai-bagai keluaran di dunia tetapi yang popular di Malaysia adalah keluaran Nihon Kohden (Jepun) dan Medtronic Physio-Control (USA)...

p/s: saja nak share info...sebab kekadang dok tengok dalam drama atau filem...nampak sangat dok bohong....

"Pengalaman membentuk keperibadian..."

20 Zulhijjah 1431 / 27 November 2010

4 ulasan:

  1. Bagus ni... share maklumat.. sebab kebanyakan orang tahu guna saja.. apa benda dan bagaimana dia berfungsi tak tau.. bila dia meragam senang ja.. buat order.. tapi kalau sedikit sebanyak pendedahan yang di berikan akan membuatkan mereka lebih menghargai dan juga menjaga sesuatu peralan itu dengan baik seperti harta mereka sendiri... pasni. bubuh sama mesin2 yang rosak kat makmal juga.. hehehe

    BalasPadam
  2. InsyaAllah...jika berkesempatan...

    Ilmu dan pengalaman sepanjang berkhidmat dalam bidang ni selama 12 tahun...sedikit sebanyak akan dikongsi bersama...

    Asal report paper tak keluar...tapi user salah pasang....

    BalasPadam
  3. kamal lifetronic6 November 2013 1:18 PTG

    bang, nak tya ni defib hospital mane...sbb brg ni dah obsolete dr manufacture...nihon kohden pun xkeluar dah brg ni,

    BalasPadam
    Balasan
    1. Defib ni kat Hospital Tuanku Fauziah, Kangar

      Padam

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan jejak dan ulasan...dan seboleh-bolehnya..tinggalkan nama anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...