25 September 2010

Service kereta..

Catatan Ayah

Tadi aku pi beli minyak enjin untuk Kenari...pusing punya pusing, pi kat Seriab, ingatkan murah...mahal jugak..kat sana Minyak Petronas RM60 dan Castrol RM65...

Pusing pi kat Eng Leong, Petronas tak dak stok...Castrol RM62...agak-agaknya la ni harga dah naik kot...3-4 bulan lepas rasa-rasanya, tak sampai RM50...dah tiada pilihan...beli jugalah Castrol...


Km pun dah tunjuk 136309km...sepatutnya aku kena tukar minyak pada 135xxx km...tapi dah tak dak masa lapang...terlajaklah pula...


Inilah enjin Kenari...1000cc DOHC...tapi tanpa DVVT seperti kebanyakan kereta Perodua sekarang...tapi bagi aku, Kenari ni cukup lasak...macam-macam dah aku bawa...dari orang sampailah FRP sebanyak 2 batang yang beratnya 80kg tak termasuk barang-barang lain lagi...dan Kenari ni pun dah pernah sampai Melaka...


Mula-mula sekali...macam biasa, buang minyak dulu...biarkan dalam 1/2 jam...hingga ke titisan terakhir...


Bateri pun kena periksa...kereta auto ni bateri sensitif sikit...kalau apa-apa terjadi kena guna jumper...tak boleh tolak...bateri ni pun dah masuk 2 tahun...janji jaga air..minta-minta tahan lama sikit...


Oil filter tak tukar sebab aku selalu tukar 2 kali minyak enjin, sekali oil filter...check penapis udara pun elok lagi...plug baru tukar...so siap...next service 141309km...
La ni cuma nak kena tukar bering tayar depan...sebab dok dengar bunyi 'deguk-deguk'...bila jalan dengan nak kena tukar gear untuk hand-break....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan jejak dan ulasan...dan seboleh-bolehnya..tinggalkan nama anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...