31 Ogos 2010

EM1M...

Catatan Ayah

Semalam jam 12:06am waktu Malaysia....4 orang warga Malaysia/SBM telah berjaya mencapai cita-cita sebelum ini untuk melengkapkan perjalanan sejauh 22,000km dari Malaysia hingga ke UK...melalui 18 negara...

4 warga Malaysia ni ialah A-Bren (Kapten Azizi), Lito (Saiful Haizan), Macx (Maxwell Ripin) dan Chua Chern Kwang...

Kisah perjalanan mereka boleh dibaca di sini...

Aku telah ikut perjalanan mereka dari hari pelepasan di Utusan Bangi hingga mereka sampai UK...cukup teruja.....

Perjalanan demi untuk anak-anak yatim...

Syabas...


30 Ogos 2010

Merdeka...

Catatan Ayah

Esok 31/8/2010...Malaysia menyambut hari kemerdekaan yang ke-53...Malaysia telah merdeka dari jajahan British, Jepun, Belanda dan Portugis...Malaysia telah dijajah dari tahun 1415 oleh Portugis....ketika itu zaman pemerintahan Kerajaan Melaka...selain dari itu...zaman komunis....

Ya...Malaysia telah bebas dari penjajahan kuasa asing...tapi apakah kita memang sebetul-betulnya merdeka?...

Merdekakah kita dari penjajahan pemikiran dan budaya barat/asing...?

Bermacam-macam benda yang berlaku sekarang...dari hal pembuangan bayi, melayu murtad, penagihan dadah, rempit, bohsia, pergaulan bebas, hasad dengki, fitnah menfitnah, tindas menindas, perbalahan sesama sendiri atas dasar politik dan berbagai-bagai lagi....Merdekakah kita...?



Sempena kemerdekaan ini dan ramadhan ini....marilah kita beriltizam untuk meningkatkan diri kita dari semua sudut...baik rohani mahupun duniawi...

Merdekakan diri kita dari pemikiran yang sempit...hutang...riba...dan sebagainya...kita jadi umat Islam Malaysia yang bertaqwa...bersatu padu dan berwibawa...

Mari kita didik anak-anak kita menjadi warga Malaysia yang bertaqwa....dan berdaya maju...InsyaAllah..



Kepada parti-parti politik yang memerintah dan bakal memerintah Malaysia...ingatlah...sentiasa utamakan rakyat...janganlah hanya utamakan kroni semata-mata...

Akhir sekali...Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang ke-53.....

28 Ogos 2010

Bersih kubur...

Catatan Ayah

Genap 10 tahun ayah meninggal dunia...ayah meninggal dunia pada malam 24 Jun 2000 akibat serangan jantung...dan meninggal di Jabatan Kecemasan Hospital Kangar....selamat disimpan pada esoknya jam 11:00 pagi...


Tadi...selepas sembahyang sunat dhoha...teringat pulak nak bersihkan kubur...lama tak pi ziarah kubur ayah...jadi ajak mak pi kubur....bersih-bersihkan apa yang patut...


Selain tu...letakkan batu yang adik beli atas kubur....tapi rasa-rasanya tak cukup...


Al-fatihah....kepada ayah....semoga ayah berada bersama-sama orang beriman...amin...


PPM RO HDU...

Catatan Ayah

Malam tadi...tak dak kerja apa yang nak buat...aku ambik keputusan untuk tolong Own dengan Suhail buat PPM RO kat hemodialysis....RO yang lama....


Dekat 3 jam buat PPM...cuci membrane pakai chemical....selain daripada tu...tukar pressure pump...



Sambil-sambil tunggu membrane dicuci...kami pi minum dulu dekat tepi CIMB...lepak-lepak dengan Farhan...yang balik dari Kulim...

Trip ke Sungai Petani..

Catatan Ayah

Sekali lagi trip aku ke Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH), Sungai Petani...buat QA Test untuk OPG dan Digital Radiographic...

Aku sampai agak awal di HSAH...Mi Korea pun tak sampai lagi...dan orang pun tak berapa ramai lagi memandangkan cuti hari jumaat bagi Kedah...



Sementara dok tunggu Mi Korea kat lobi hospital...sempat juga lelapkan mata sekejap...



Buat QA test OPG ni lain sikit....


OPG atau OrthoPantomoGram...adalah dental x-ray untuk melihat keadaan rahang atas dan bawah...macam kat HTF, OPG yang digunakan adalah jenis sistem analog...manakala di HSAH adalah dari jenis digital..


Lagi penerangan mengenai OPG boleh dibaca di sini...

Sistemnya fully digital....dengan kata lain tak perlu pakai cassette...semuanya pakai detector...semua control kat monitor...


Bila buat test untuk ceph...detector perlu ditukar dan diletakkan di tempat ceph....


Manakala bila nak buat panoramic...kena ubah detector ke bahagian panoramic pulak...


Bila nak buat beam alignment test...kena ikatkan cassette dekat detector....


Selesai OPG...sambung buat QA test Digital Radiographic pulak....


Model ini juga tidak menggunakan cassette...tetapi menggunakan detector...semuanya menggunakan detector dan software...


Lagi info berkenaan dengan Digital Radiography boleh dibaca di sini...

Kedua-dua tugasan dibuat bersama dengan Mi Korea...selesai jer job...apalagi baliklah...kali ni aku ambil keputusan untuk balik melalui Merbok dan Yan...saja jer untuk layan leper....tapi leper pun untuk short-corner je...jalan kampung...daripada tak dak orang kata...layan jer lah...

26 Ogos 2010

Birthday Kakak...

Catatan Ayah

Esok...27/8/2010 genap kakak 8 tahun...dan tahun ni adalah tahun ke-3 berturut-turut kakak berpuasa penuh...dulu kakak waktu dilahirkan 2.11 kg...di Hospital Kangar (waktu tu...sekarang ni dah tukar HTF)...kat bilik bersalin lama....berdekatan dengan Hemodialysis Unit...

Dari segi pelajaran...Alhamdulillah....setakat la ni...tiap-tiap penggal berturut-turut dapat nombor satu....

Minat dia yang nampak....suka baca buku cerita...takat la ni dah banyak dah buku beli....tapi malu sangat-sangat...mudah kalah walaupun dengan adik dan bang cik...kalau adik atau bangcik buat sikit...mulalah nak nangis....

Ayah, ibu, tok, bang cik dan adik ucapkan selamat hari lahir kepada kakak....semoga kakak sentaisa mendapat keberkatan Allah Taala...


2006....waktu ni bang cik lahir....baru balik tengok bang cik kat SCN....


2007...


2008...


2009....


2010...



25 Ogos 2010

Nak berbuka apa?...

Catatan Ayah

Nak berbuka apa hari ni?..jenuh pikir...sebab tak tau teringin nak makan apa?...

Balik dari kerja...lepas sembahyang asar..terus ajak family pi bazar ramadhan kat Simpang Empat...


Taklah ramai sangat yang berniaga kat bazar ramadhan Simpang Empat ni...lebih kurang macam Titi Chai jer...tapi agak crouded sikit....tapi yang paling tak best...lalat banyak berterbangan...macam kebersihan agak kurang dijaga...


Murtabak...memang sedap...tapi teringat kata-kata ustaz dalam rancangan Tanya Ustaz TV9...jika nak beli murtabak...lihatlah telur yang digunakan...sama ada basuh atau tidak...jika telur masih berada dalam sangkarnya...semestinya telur belum dibasuh...jika telur sudah dibasuh...mesti telur tu diletakkan dalam raga...jika telur tidak dibasuh...mungkin tahi ayam yang masih ada kat telur tu lekat kat tangan...dan uli pulak tepung...maka sisa tahi ayam akan lekat kat tepung pulak..maka haram hukumnya makan makanan yang ada najis...wallahualam...


 Kakak macam biasa...nasi kuning...agak-agak bila nak jemu tak taulah...Last-last aku tak beli apa-apa pun...cuma beli tembikai untuk buat jus...berbuka dengan kurma...dan beli laksa kat Titi Chai....

24 Ogos 2010

Trip ke Sungai Petani..

Catatan Ayah

Hari ni aku kena buat QA test angiography kat Hospital Sultan Abdul Halim...aku bertolak lebih kurang pukul 7:45am melalui Changloon...bukan apa...nak layan leper kat Changloon jer..lepas tu boleh speed terus ke Sungai Petani..lagi satu..boleh elak jam...sebab kalau lalu ikut jalan Kangar-Alor Star..kenderaan banyak sangat...kalau ikut Changloon...kenderaan kurang sikit...ramai mat-mat motor selalu ikut Changloon...

Seperti biasa...sampai R&R Gurun..kena berenti isi minyak...R&R Gurun sekarang ni ditutup kerana dalam penyelenggaraan...


Seperti biasa...kalau berenti kat Gurun...lepak bawah pokok ni selalunya...tapi kali ni cuma lepak kosong saja...sebab bulan puasa....sambil menikmati suasana pagi....


Buat QA test angio...non-stop sampai petang...naik lenguh kaki sebab pakai lead gaun....


Buat angio ni kena 2 orang...aku buat test kat dalam dan Mi Korea buat setting kat control panel kat luar...kena ada orang Abex sekali untuk masuk service mode...terima kasih kepada Mi Korea dan ST Ong dari Abex kerana membantu...siap kerja pun dah petang...niat nak sambung buat PPM fluoroscopy dan dental x-ray pun rasa-rasa tak sempat...so sambung jumaat ni lah...


Waktu balik...ya Allah...mengantuk gila...sampai 2-3 kali berenti....


Last sekali berenti kat Petronas Changloon...basuh muka sikit....akhirnya Alhamdulillah...sampai rumah...dan hari ni perjalanan tiada sebarang masalah....dan cuaca sangat baik....

23 Ogos 2010

Birthday Bang Cik...

Catatan Ayah

Esok 24/8/2010...genap Bang Cik 4 tahun...Bang Cik dulu waktu lepas beranak..berat dia cuma 1.7kg saja...awal sebulan pulak tu...kat Hospital Tuanku Fauziah, Kangar...

Tapi la ni....dia punya kelaku...tak sangka yang dulu tu pre-mature...

Waktu baru beberapa hari selepas dilahirkan...tahun 2006...kena tahan kat wad dekat-dekat seminggu juga...waktu tu kena tahan kat SCN...


Selepas cukur rambut...2006...


2007....gemuknya...


2008...awat kecik balik???...


2009....


2010....


Kepada Bang Cik...ayah, ibu, tok, kakak dan adik ucapkan selamat hari lahir...

Menu berbuka...home made laksa...

Catatan Ayah

Hari ni nak berbuka apa ya?...aku tak tau apa yang aku teringin sebenarnya....last-last ibu bagitau yang dia nak buat laksa...jadi pagi-pagi tadi pi beli ikan kembung sekilo untuk buat kuah dan bahan-bahan lain...


Cuti hujung minggu ni pun aku tak ke mana-mana...hari ni aku banyak habiskan masa dengan buat invoice, quotation dan prepare cheque untuk bayar upah kerja...hampir ke petang aku buat semua tu...laksa dah siap..tunggu untuk berbuka saja...

Lepas pi check angin kedua-dua motor dan kereta...aku ajak family ke pasar ramadhan...saja nak menjamu mata...yang bestnya...tengok bangcik mamai waktu gerak dia dari tidur...dok tak dok...motor beshaq...motor beshaq...


Adik pulak hari ni buat perangai kat pasar ramadhan...tak mau nak jalan...suruh dukung dia...


Tak dak apa pun yang dibeli...saja je jalan-jalan cuci mata...


Antara menu berbuka hari...laksa yang ibu buat tadi, air jambu..jambu beli kat Kangar dan diblender sendiri...dicampur dengan asam ko....

Lepas tarawih...Own pulak call...Nadzari ajak minum kat Maicafe...layan...

22 Ogos 2010

Buka puasa kat Lubuk Kawah..

Catatan Ayah

Alhamdulillah..setelah temujanji dibuat...siap lagi satu installation FRP kat Taman Guru Fasa 3...rumah Puan Rosina..

Aku pasang dengan Own...siap dalam masa sejam..cuma lupa nak ambik gambar...

Ibu plan untuk buka puasa kat Lubuk Kawah..jadi ibu dengan anak-anak pi Lubuk Kawah jam 1pm tadi...tinggal aku pi petang nanti dengan ER aku...jadi sementara nak pi...pelekat lining kat tayar motor dulu..lining  ni aku order kat Bikeperfect Motor Sport, KL...Jenuh juga nak pasang...kena sabar dan berhati-hati...terima kasih Azuwan Dol....

Tayar depan...


Tayar belakang...


Next modification  mungkin nak pasang slip-on carbon fibre Yoshimura dan radiator grill...tengok bajet terkumpul dulu...

Dalam pukul 6pm..baru aku pi Lubuk Kawah melalui Changloon...Pekan Changloon tadi jam gila...banyak sungguh kenderaan...mungkin orang pi beli baju raya kat C-Mart kot...atas jalan sampai Jitra pun penuh kereta dan lori...aku cuma pelepas gian speed dari Changloon sampai Jitra...dan waktu masuk lebuhraya Changloon-Jitra dan  exit ke Jitra...pelepas gian ambik lap @ leper...bukan apa..kat belah Perlis sampai Alor Star dan Jitra bukannya ada tempat leper macam Kemeren....layan jer lah...

Sampai Lubuk Kawah pun baru pukul 6:30pm...sementara tunggu waktu berbuka...tengok dulu keliling kampung...nampaknya habis padi kat Lubuk Kawah kena padi angin...habis rebah...


Kat rumah mertua aku la ni...cuma tinggal Bang Leh dan anak-anak serta Kak Yam sekeluarga serta Pak Teh Non saja iaitu adik ipar aku yang bongsu...mak dan pak mertua aku dah meninggal...tadi pun cuma kami saja yang buka puasa bersama...yang lain-lain tak mai...


Lepas sembahyang maghrib...balik ler...sampai rumah...masing-masing terleleh....kesian...


20 Ogos 2010

Laksa Kuala Perlis...

Catatan Ayah

Rasa lapaq laksa pulak...laksa yang dok jual kat pasar ramadhan tak sedap...Ieyza Laksa kat Behor Temak pun tak buka...last-last pi beli kat Kak Su Kuala Perlis.

Kedai Kak Su buka jam 3pm setiap petang dan hanya untuk bungkus bawa balik sahaja...Dia jual sebungkus 1 kilo untuk kuah biasa RM7 dan kuah pekat RM10...Jadi aku beli 1 kilo kuah biasa dan Nadzari pesan 1 kilo kuah pekat...

Ramai sungguh orang kat Kedai Kak Su...sampai nak beli pun kena Q...kena tulis nama dulu..ikut giliran..laris sungguh...

Laksa dah beli...jadi petang ni tak perlulah pi pasar ramadhan lagi...jadi apa nak buat yer...sementara tunggu waktu berbuka???..haaa..basuh motor!!!!...Lagipun motor nampak kotor sangat...




Anak-anak pun teringin juga nak basuh basikal masing-masing...peluang nak main air tu....bukan nak basuh sangat pun...layan jer lah...


Adik pulak...baru bangun tidur...merajuk sebab tak sempat main air...asyik nangis saja....kesian adik...


Finally...elok-elok pukul 7:15pm...siap kerja-kerja membasuh dan mengelap...jadi bersiap untuk berbuka pula...hari ni berbuka pukul 7:33pm....


Selamat berbuka dan berpuasa esok hari...

19 Ogos 2010

Service RO Sr Rosmazini...

Catatan Ayah

Sejak bulan lepas Sr Rosmazini suruh aku service RO rumah dia..tapi disebabkan masa yang agak ketat...tak sempat aku pi service RO dia..

Tapi bila difikir-fikir balik..bila agaknya nak buat...last-last petang tadi aku luangkan juga masa untuk service RO dia.


Seperti biasa cuma 3 filter yang ditukar....tapi aku check membrane...didapati membrane dah hujung hayat. Umur membrane tu pun dah masuk 2 tahun lebih...aku cadangkan kat Sr Rosmazini untuk tukar membrane nanti next service...

Nasib baik RO ni digunakan untuk kegunaan rumah..kalau digunakan untuk hospital...alamatnya kena apply ISO 13485 gamaknya...hahahahaha...


Pagi tadi, Siti Mozalina datang ke office bagi training berkenaan ISO 13485. Healthtronics tengah apply ISO ni dan audit akan dijalankan dalam bulan November nanti...

Antara yang attend tadi adalah aku, Suhail, Zamri, Fiza dan Nadzi...manakala yang lain-lain dah attend kelmarin...



Secara ringkas ISO 13485 ni sama juga dengan ISO 9001...cuma ISO 9001 ni berkisar dengan kepuasan pelanggan...dan ISO 13485 ni berkisar kepuasan pelanggan dan ikut regulation yang mana ada yang berkaitan dengan medical act...Cuma medical act ni belum lagi dilaksanakan di Malaysia...cuma akta radiologi ACT 304 saja yang dilaksanakan di Malaysia...

Apa-apa pun...layan saja...ikut segala prosedur...cukup....life goes on...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...