29 Julai 2010

Kurma...

Catatan Ayah

Bulan Ramadhan semakin hampir. Bila sebut saja bulan Ramadhan maka tidak boleh tidak orang akan kaitkan dengan buah kurma. Umat Islam amat digalakkan malah sunat hukumnya berbuka puasa dengan makan buah kurma.

Buah kurma amat kaya dengan unsur zat besi dan kalsium. Ia mampu menggantikan tenaga kita yang kehabisan ketika berpuasa. Menurut pakar pemakanan, kurma sangat baik dimakan ketika bersahur dan ketika berbuka puasa.

Rencana mengenai buah kurma boleh dibaca di sini.

Sehubungan dengan itu, aku dan rakan kongsi aku pun membuat jualan amal buah kurma sempena bulan Ramadhan ini. Kami jual buah kurma dengan berkongsi dengan pihak HTF dengan sebahagian keuntungan akan dimasukkan ke tabung khidmat sosial HTF.

Selain itu, kami juga jual buah kurma kepada rakan-rakan dan orang ramai. Kurma yang kami jual ini diimport dari Iran.


Kami jual kurma-kurma ini dengan harga RM10 sekotak dan penghantaran adalah percuma sekitar Perlis sehingga ke Jitra dan Alor Star. Jika ada sesiapa yang hendak mendapatkan kurma ini dengan kuantiti yang banyak (untuk dijual sepanjang Ramadhan atau untuk diberikan kepada sesiapa sahaja sebagai sedekah), sila hubungi aku atau Nadzari, kami sedia berunding untuk memberi diskaun.

Sepanjang Ramadhan ini, selain banyak makan kurma, kita juga hendaklah minum air yang banyak sama ada diwaktu malam supaya badan kita cukup kandungan air. Sebaik-baiknya adalah air minuman RO...

1 ulasan:

  1. Petang ni dapat lagi stok yang Nadzari ambik...

    BalasPadam

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan jejak dan ulasan...dan seboleh-bolehnya..tinggalkan nama anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...