17 April 2010

Buat maintenance motor...

Catatan Ayah

Hari ni tak dak hal cari hal. Cerita bermula dengan nak tukar minyak enjin motor. Malangnya skru bawah tempat buang minyak tak boleh buka. Sebab skru tu dah rosak.

So, aku ke Johan Hardware untuk beli socket 17mm. Saiz tu dah OK tapi masih tak boleh buka sebab bunga dia dah rosak. Pergi lagi ke Johan untuk beli 16mm socket dengan spana kunci, tapi masih tak boleh buka.

Dok try buka sampai petang, masih tak boleh buka, last-last pakai tubing hisap minyak keluar dan ganti minyak enjin baru. Nak buat macam mana lagi.

Pengajarannya, jika skru nampak macam nak rosak kepala dia, baik gantikan siap-siap sebelum terlambat. Begitu juga dalam kehidupan, jika dah dapat kesan suatu sama ada baik atau buruk, ambil tindakan segera. Kerana jika terlambat, mungkin menyesal tak sudah atau mungkin akan merosakkan kehidupan.

Bang cik pun nampaknya semakin bagus sekarang ni. Semua abjad-abjad dan nombor dah tahu. Cuma tulisan masih lemah dan pertuturan masih tak jelas. Adik pun perangai lain macam jika dibandingkan dengan bang cik dengan kakak. Adik perangainya tak mudah mengalah dan suka melawan, jika dibandingkan dengan kakak dengan bang cik, suka mengalah saja.

Bagus untuk adik jika suka melawan, cuma perlu dibimbing sikit agar melawan kepada apa yang perlu, jangan melawan tak tentu pasal.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan jejak dan ulasan...dan seboleh-bolehnya..tinggalkan nama anda...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...