21 Mac 2017

GOMO KELATE GOMO

Assalamualaikum,

Lama juga aku tak menulis di blog ni. Bukan apa..selama ni dok menulis kat FB ja...dan dok tulis kat Page Hayyanarz Bakery serta blog Hayyanarz Bakery.

Godek-godek balik...teringat blog ni yg dah lama bersawang..mana kan tidak..last sekali aku tulis kat blog ni..tahun 2014 nun..

Jadi..rasa nak balikkan blog ni macam dulu2...

Terbitan pertama utk 2017 ni...aku nak tulis sikit kisah aku dan famili ke Kelantan baru2 ni...jalan2 makan angin..ambik peluang dari tugasan penghantaran tempahan bahulu daripada pelanggan di Kubang Kerian dan Bachok, Kelantan.

OOooo yaaa...lupa nak khabor..bisness terkini kami sekeluarga sekarang ni adalah dalam bidang kuih-muih tempatan tradisional. Antara produk syarikat kami iaitu Hayyanarz Bakery adalah pelbagai produk bahulu, kuih bakar, rempeyek, maruku dan kuih siput.

Bisness water filter..aku dah tak buat dah..bagi bisness tu kat share-partner company yg dulu...sekarang ni aku concentrate company baru iaitu Hayyanarz Bakery..family bisness..:-)

Minggu lepas..aku ada terima tempahan dari 3 pelanggan yg nakkan bahulu utk kenduri..

Jadi task pertama..setelah mendapat persetujuan dari pelanggan..kotak bahulu ditempah..siap aku bagi percuma sticker nama pengantin yg dilekatkan pada sticker..sebab tempahannya 600 biji..


Kotak dah dapat...proses utk lekatkan sticker pula dibuat...dan kotak disiapkan dulu..nanti senang dan cepat utk masukkan bahulu kemboja ke dalam kotak.


ok...letak tepi dulu bab kotak ni..sebab tempahan dari pelanggan pertama perlu disiapkan dulu...dari Kubang Rotan, Alor Setar. Tempahan beliau adalah bahulu kemboja saja.

Proses pembuatan berjalan selama 2 hari dari jam 9 pagi hingga 9 malam utk 550 biji...disiapkan dan dihantar...


Siap yg ni..proses pembuatan utk pelanggan ke 2 dan ke 3..yg dua-duanya dari Kelantan bermula.

Mula2 sekali..siapkan bahulu kemboja berkotak sebanyak 600 biji.


Siap bahulu kemboja..siapkan pula utk pelanggan ke 3 iaitu bahulu ikan hantaran dan bahulu cermai biasa..



Alhamdulillah...semuanya siap seperti yg telah dirancang...so perjalanan ke Kelantan bermula...

Selepas solat asar...petang jumaat yg lepas, kami sekeluarga bertolak ke Kelantan. Perjalanan agak perlahan sebab beban belakang pikap yg agak banyak...risau jugak..nanti kemek kotak bahulu tu..

Pitstop pertama...R&R Gurun. Berhenti sat saja...habuan utk ke bilik kecil jer...tunaikan hajat..

Perjalanan diteruskan...melalui Baling dan Gerik. malam dah pun menjelma...

Elok sampai Pekan Jeniang..maghrib tiba. Berhenti sat kat Masjid Jeniang..alhamdulillah sempat berjemaah di sana.

Seusai solat maghrib...kami membelah keheningan malam melalui Baling...dan jalan Baling-Gerik yg baru..melayan bengkang-bengkok jalan...naik-turun bukit..dan akhirnya tiba di pekan Gerik hampir jam 10 malam...

Berhenti sat kat Gerik...isi perut dulu kat gerai2 di Stesen bas Gerik.

Aku cuba koey teow kerang goreng...marbeles juga rasanya..boleh rekemen kat kawan2 makalu singgah kat Gerik.

Makan dah...ke bilik kecil dah...anak2 semuanya dah ready..dengan nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang...kami teruskan perjalanan..membelah kegelapan malam Lebuhraya Timur Barat..

"Ayah...cikgu kata kalau jumpa gajah lintas jalan..jangan tekan hon..berenti keta..", ujar Adik memecah kesunyian malam..

"Mintak2 la bagi jumpa gajah lintas jalan..", sambung Bang Cik pula..

Haish....kita minta jgn bagi jumpa gajah...depa mintak bagi jumpa gajah pulak...

Hampir jam 12 tengah malam..kami sampai Hentian Puncak Titiwangsa...kami berhenti sat situ utk rehat2..anak2 habis tidur kesemuanya...

Sepanjang dari Baling-Gerik_Titiwangsa ni...banyak juga lori dan bas..laju2 gitu terutamanya bas ekspress.

Aku maintain slow jer...jaga bahulu kat belakang pikap..risau bercamuk pulak..

Tak lama kami sat Titiwangsa ni...aku teruskan perjalanan...akhirnya sampai Jeli dlm pukul 2 pagi..

Kami ambil keputusan utk tidur dahulu dlm pikap hingga subuh. Lagi pun ramai org berhenti kat Jeli ni...kereta banyak...lori pun banyak..

Sambil2 dengar CD ngaji...dan tidur2 ayam...akhirnya subuh menjelang tiba..

Seusai solat subuh...berpandukan map yang dishare oleh pelanggan...aku teruskan perjalanan menuju ke Kubang Kerian..


Kurang lebih jam 8.30 pagi..kami sampai ke Kubang Kerian...terus isteri aku call pelanggan...dan terus ke rumah pelanggan.

Bahulu Ikan Hantaran dan Bahulu Cermai Biasa bertukar tangan...diserahkan kepada pelanggan.

Selesai urusan...kami terus ke Kampung Kemasin, Bachok pula...

sampai di sana...juga berpandukan google map..kami masuk ke dalam Kampung Kemasin...dan bahulu kemboja diserahkan...Alhamdulillah

Mission accomplished..

Time to happy2 geder2 dengan famili... :-)


Tempat pertama yg kami kunjungan...sambil bersarapan adalah kat Pantai Irama. Ini adalah 1st time aku sampai Pantai Irama...sebelum ni pernah sampai Pantai Cahaya Bulan ja...

Apa yg nak dimakan ya..?

Tengok punya tengok...aku makan bihun sup..Bang Cik makan nasi..Kakak dan Ibu makan megi sup..dan adik makan keropok lekor...dan Ais Kacang Menara..katanya..


Sambil makan...layan angin Laut China Selatan sepoi2 bahasa.....

Kurang lebih jam 11 pagi..kami bergerak...tempat tujuan adalah Pasar Siti Khadijah. Dalam perjalanan..aku berhenti sekejap utk dhuha...tunaikan hak Allah kat Masjid Perupok.

Lepas solat...pejam kejap mata...kemudian teuskan perjalanan ke Pasar Siti Khadijah.

Elok2 sampai..masuk waktu zohor..tanpa lengah..selepas dapat tempat parkir yg agak bagus...kami terus ke Masjid Muhammadiah...indah sunggah masjid ni...

Alhamdulillah...hak Allah selesai...sekarang masa utk membeli-belah di Pasar Siti Khadijah...



aku ikut jer...ke mana haluan..Ibu yg pandu kali ni...;-)

Siap..kain sedikit, keropok sedikit, telekung...kami keluar dari Pasar Siti Khadijah...terus ke Wakaf Che Yeh... Alhamdulillah dapat bilik kosong..yg kebetulan tinggal satu jer kat Ombak Boutique Hotel..


Check in...apa2 hal..makan dulu...lapor..

Kat depan hotel tu ada kedai makan..jadi layan dulu makan..selesai makan..masuk bilik..Zzzzzzzz....

Selesai maghrib...kami keluar ke Uptown Wakaf Che Yeh..

Saja jer..lihat2 suasana malam di Wakaf Che Yeh...

dapat mesej dari Yang Arif Epoi..suruh try buah pauh..cari punya cari..akhirnya jumpa juga..


Sedap juga buah pauh ni...lemak2 manis..cicah dengan asam yg dibekalkan tu...

Pusing punya pusing punya pusing...akhirnya kami balik ke hotel..sebelum tu singgah kat satu kedai makan..

Aku...bila berjalan tempat orang ni..cuba mencari makanan yg jarang dijumpai..kali ni aku jumpa...


Tedia...sup belut..sedap...hangpa boleh terai...rekemen..

Habis makan...balik tidur...

Keesokan harinya...selepas check-out..on the way balik Perlis..kami singgah dulu kat masjid Beijing utk dhuha..nak kalut pi mana...kan...


Tak lama kami di situ....selesai tunaikan hak Allah..perjalanan balik diteruskan..

Berhenti kejap kat Bukit Bunga..beli keropok lekor...dan makan kat Restoran milik Mira...student praktikal kat Healthtronics dulu...

Alhamdulillah..terima kasih Mira belanja kami makan..

Selesai makan...kami teruskan perjalanan..singgah jap kat Titiwangsa utk solat zohor..


Selesai solat..terus balik Perlis...

Alhamdulillah...jam 8.30 malam..sampai rumah..



Alhamdulillah...

Mission kali ni...hantar bahulu ke Kelantan selesai disiapkan...

Jumpa lagi..next trip..yg terdekat yg dah confirm..akan hantar ke Klang, Selangor nanti..inshaaAllah


27 Mei 2014

KUALA JURU

Assalamua'laikum,


Lama juga aku tak menulis di blog ni dek kekangan masa...menjalani kehidupan seharian yang semakin 'tough' dan tugasan seharian.


Namun...bak kata orang lama-lama...kehidupan mesti diteruskan...

21 Disember 2013

FAMILY TRIP KLIMS 2013 @ MEAN MACHINE

Assalamu'alaikum,


Bersambung lagi dalam cerita KLIMS 2013 ni selepas berehat seketika dek out-station lagi ke Langkawi.


Sebelum tu, aku nak ucapkan takziah kepada keluarga Kak Faridah, jiran yang juga saudara sepupu sebelah ayah aku yang telah kehilangan bapa saudaranya... yang juga bapa saudara sepupu aku tadi.

18 Disember 2013

FAMILY TRIP KLIMS 2013 @ PERODUA

Assalamu'alaikum,


Bersambung kembali coretan aku yang tak seberapa ni. Terhenti agak lama dek kesibukan tugasan harian. Dengan kenduri-kendara yang perlu dihadiri, outstation dan sebagainya.


OK lah.... 

14 Disember 2013

FAMILY TRIP KLIMS 2013 @ CITROEN

Assalamu'alaikum,


Baru pulang dari outstation kat Kulim. 


So, aku sambung balik kisah jalan-jalan sekeluarga aku kat KLIMS 2013.


Selepas melihat-lihat sekitar ruang pameran Peugeot, kami berpindah pula ke ruang pameran Citroen. Bila tengok kereta Citroen ni... teringat aku kereta Citroen dulu yang menggunakan sistem suspension hydrolic. Bila nak jalan... kereta terangkat. Bila berhenti, suspension turun...

10 Disember 2013

FAMILY TRIP KLIMS 2013 @ PEUGEOT

Assalamu'alaikum,


Dari ruang pameran Hall 2, kami sekeluarga keluar dan bergerak pula ke ruang pameran Hall 3.


Kat dewan ni, terdapat lagi beberapa jenama kereta yang terdiri dari Peugeot, Citreon, Perodua dan beberapa gerai peniaga aksesories kereta serta kereta-kereta yang memasuki pertandingan Mean Machine.


Sebelum melanjutkan pengembaraan kami di ruang pameran kat dewan ni... buat sementara waktu kami berehat seketika, beri peluang anak-anak makan-minum dulu bekalan yang dibawa yang berupa roti dan air mineral. Kasi mereka tenaga sikit sebab banyak lagi kenderaan-kenderaan yang nak dilihat.

08 Disember 2013

FAMILY TRIP KLIMS 2013 @ INFINITI

Assalamu'alaikum,


Bersambung lagi ceritera aku dan famili di KLIMS 2013.


Dari ruang pameran Nissan, kami bergerak pula ke ruang pameran Infiniti.


Terang cakap,aku sebenarnya tak mengetahui yang terdapat jenama kereta Infiniti ni. Ini pertama kali aku melihat model-model Infiniti.

07 Disember 2013

FAMILY TRIP KLIMS 2013 @ NISSAN

Assalamu'alaikum,


Selepas berada sekitar ruang pameran Isuzu, kami sekeluarga berpindah pula ke ruang pameran Nissan.


Nissan mempamerkan model kereta yang sedia ada yang terdiri dari Almera, Navara, Serena dan Note. Selain tu, Nissan pamerkan kereta elektriknya iaitu Leaf.

06 Disember 2013

FAMILY TRIP KLIMS 2013 @ ISUZU

Assalamu'alaikum,


Bersambung lagi penceritaan aku di KLIMS 2013. Terhenti seketika dek out-station, menjalani kursus di Agensi Nuklear Malaysia di Bangi.


Tak banyak model Subaru yang dipamerkan di KLIMS 2013 ni. Begitu juga dengan model-model Isuzu yang letaknya bersebelahan dengan ruang pameran Subaru.

01 Disember 2013

FAMILY TRIP KLIMS 2013 @ SUBARU

Assalamu'alaikum,


Selamat berhujung minggu dan selamat mula bekerja esok hari...


Bersambung lagi dalam penceritaan perjalanan aku sekeluarga semasa mengunjungi pameran Kuala Lumpur International Motor Show 2013 yang lalu.


Hati ini teringin juga nak melawat EICMA yang selalu diadakan di Milan, Itali.... tapi belum mampu lagi buat masa ni... jadi kat sinilah aku dan sekeluarga datang... mengisi masa cuti sekolah hujung tahun 2013 ni...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...