16 Mei 2017

BELANGKASUWA ALLAHYARHAMAH MAK CIK TEH

Tanggal 26 April 2017 bersamaan 29 Rejab 1438, adalah saat kesedihan bagi kami sekeluarga atas pemergian Allahyarhamah Mak Cik Teh pada usia 69 tahun ke hadrat Ilahi.



Mak Cik telah meninggal pada petang rabu kira-kira jam 5.00 petang di Hospital Tuanku Fauziah, Kangar.

Pemergian Allahyarhamah Mak Cik amat dirasai oleh aku kerana aku membesar bersama-sama Mak Cik yang tinggal bersama keluarga kami sekian lama.

Setelah Tok dan Tok Wan tiada, ayah aku mengambil alih tugas sebagai ibubapa...membesar Mak Cik sehinggalah ayah berkahwin.

Mak Cik tinggal bersama ayah aku dari kecil sehinggalah ayah berkahwin...aku dan adik-adik aku dilahirkan sehinggalah ayah aku meninggal dunia pada tahun 2000 yang lepas.

Kemudian Mak Cik mendirikan rumah bersebelahan dengan rumah ayah selepas pencen Cikgu Tadika Kemas dek kerana keinginan untuk memiliki rumah sendiri.

Masih lagi di ingatan aku, ketika kecil aku selalu ikut Mak Cik dengan membonceng basikal ke Tadika Kemas Kampung Binjal dan kemudiannya membonceng motorsikal ke Tadika Kemas Kampung Surau.

Dengan motorsikal Mak Cik juga aku belajar menunggang motorsikal disamping mencuri-curi tunggang motorsikal ayah.

Ingat lagi..motorsikal Mak Cik pernah digunakan di dalam sebuah drama yg dilakonkan oleh Shuib Sepahtu...sekarang ni tak tahu lah..ke mana dah motorsikal tu setelah Mak Cik jual.

Begitu banyak kenangan indah terpahat di hati semenjak kecil sehingga sekarang.

Teringat baru-baru ni....sebelum pemergian Mak Cik, beliau telah meminta aku dan isteri belikan kain dan cadar semasa kami ke Kelantan menghantar tempahan bahulu. Katanya nak pakai semasa raya nanti...namun kain tu tak sempat lagi dijahit... Cadar baru pun tak sempat lagi digunakan.

Allahyarhamah juga meminta dicatkan baru rumahnya...katanya kalau orang datang ziarah nanti...rumah nampak elok sikit.

Cuma katil baru yg aku belikan tu yg sempat digunakan...

Semoga roh Mak Cik tenang di sana dan sentiasa di bawah rahmat Allah.

Al-Fatihah


10 Mei 2017

MARATHON LA PULAK

Rasanya tahun ni adalah tahun ke-3 Perlis Marathon diadakan.

Adanya Perlis Marathon ni..tahun lepas baru aku tahu...dan tahun ni...teringin pula nak sertainya.

Perlis Marathon ni ada beberapa kategori iaitu 42km, 21km, 10km dan 5km.

Aku dan famili sertai acara 5km sahaja...mana larat nak lari. Lagi pun aku rasa dapat spend quality time bersama famili dlm acara marathon ni..

Event ni berlangsung pada 30 April 2017 yg lalu.

Aku dpt tahu mengenai marathon ni pun dari facebook beberapa bulan yg lalu...selepas berbincang dgn famili..kami terus daftar secara online.

2 hari sebelum acara, aku dan wifey telah ke stadium utk ambil t-shirt...tu pun dpt tahu dari kawan....kalau tak, melepas t-shirt tu..

Ramai juga yg ambil t-shirt hari tu...kira pagi tu beri nama...malam baru dpt t-shirt tu.

Pagi ahad...30 April 2017..kami sekeluarga keluar seawal 6.45 pagi..menuju ke stadium di mana acara akan bermula.


Banyak juga jalan yg ditutup..akhirnya kurang lebih 7.15 pagi...aku sampai. Tu pun tak boleh rapat ke stadium..aku parkir kereta kat Taman Dato Jaafar...berjalan kaki menuju ke stadium.

Waktu tu, ramai juga orang yg ambil bahagian...acara 42km dan 21km dah lama berlangsung...cuma 10km dan 5km akan bermula jam 7.30 pagi.

Kurang lebih jam 7.35 pagi..acara 5km dilepaskan oleh Raja Muda Perlis.

Ramai yg berlari berjogging..cuma kami sekeluarga dan beberapa keluarga lagi saja yg berjalan sambil berseronok bersama family..


Laluan 5km bermula dari stadium..keluar ke Jalan Kaki Bukit ke arah bulatan Taman Sena...masuk ke Jalan Kangar-Arau sampai simpang trafik light Jalan Santan...kemudian masuk Jalan Masjid Putra...terus ke stadium balik.




Hampir jam 9.15 pagi kami sampai balik stadium setelah berjalan hampir 1 jam 30 minit sejauh 5km...


Seronok....dapatlah medal sorang satu...



InshaaAllah tahun depan..kalau ada lagi..nak masuk lagi...

Balik dari stadium..lapar pulak, pekena koeteow goreng dan nasi rendang kat Pak Mat di Pasar Kangar..😋😋😋


InshaaAllah...jumpa lagi di Perlis Marathon 2018..

19 April 2017

ALAHAI..COMELNYAAA..

Rumah aku ni...jaraknya dari tapak pasar malam Titi Chai..tak la jauh sangat..

Bak kata orang...sepuntung rokok ja jaraknya..

Kat tapak pasar malam tu juga...banyak kedai2 makan dan pasar...

Dan...jadi jugak tempat org buang kucing...

Maka..kedapatan banyak la kucing2 jalanan berkeliaran sekitar tapak pasar malam tu..

Kucing2 ni...ada juga berjalan sampai rumah aku..

Banyak kucing ni dok mai..silih berganti semenjak beberapa tahun yg lalu..

Ada yg kekal tinggal sekitar rumah aku...ada yg tak tau ke mana depa dah pergi...entah masih hidup atau dah mati..

Dalam banyak2 tu..ada la sekor yg setia di tinggal di kawasan rumah aku...mungkin sebab aku dok bagi makan kot..

Dulu..dok bagi makan nasi dan lauk...tapi la ni aku dok bagi makan makanan kucing..senang sikit...

Dari seekor tu...dah beranak 6 ekor...tapi mati 2 ekor..entah pasai apa tak tau la..jumpa 2 ekor dah mati...tinggal 4 ekor bersama ibu depa..

Dan entah dari mana...dtg lagi 2 ekor..mak pak tak tau ke mana...

Kesian tengok waktu tu...laih sgt2 dua ekor tu...

Ibu kucing yg ada 4 anak tu tak ambik anak angkat...😂😂

Kesian tengok 2 ekor tu...aku beri depa minum...ajar makan makanan kucing yg aku beli dan dok bagi makan ibu kucing beranak 4 nu...

Alhamdulillah..nampak 2 ekor ni dah semakin segar dan lincah serta manja...cuma risau takot depa dok pi duduk bawah tayar kereta ja...


Comei kan....

Lagi manja...

Aku ni bukan la jenis yg pandai bela dan bermain dgn kucing...takat bagi makan ja la pun...

Moga kucing2 ni selamat dan selesa tinggal di sekitar rumah aku..

Jgn dok kencing dan berak merata dah la...

Tapi..nak habaq mai...kucing2 ni...depa pandai balas budi kita..

Alhamdulillah...lama dah rasanya tak nampak tikus..yg dah mati...biasa jumpa..mati dek dibaham kucing2 ni..

Ada juga sekali...kucing2 ni nampak ular...tapi depa tak lari...sentiasa dok dekat dgn ular...sempat aku call JPAM...dan senang geng JPAM tu tangkap ular tu sebab kucing tu sentiasa awasi pergerakan ular..

Terima kasih kpd kucing2 ni...

Ada rahmat Allah yg dtg bersama-sama dengan kucing ni....

Alhamdulillah....

17 April 2017

KUCING MEOW MEOW...

Makin banyak pula kedatangan kucing2 jalanan sekitar rumah aku..

Nak buat gena...semua tu rezeki Allah yg dikirimkan...

Dari sekor...kini dah menjangkau 4-5 ekor...dek baru beranak...

Dalam 5-6 ekor kucing dok berkeliaran di luar rumah..kini ni tambah lagi sekor kat dlm rumah...

Inilah kucing tu....


Kucing Adik Iman...😉😉😉

Patut la tadi...saja ja aku dok perati..dlm senyap2...Adik Iman ambil gunting kat atas meja aku...kemudian ambil kertas used paper...kemudian ambik pula selotep Kakak...

Gunting sini..gunting sana...lekat sini..lekat sana...sedar2 dah jadi kucing...

Itulah keistimewaan Adik Iman..

Seingat aku...tak banyak mainan yg aku belikan kpd anak2 semenjak dari kecil...juga aku tak benarkan depa bermain "tap" ka..."smartphone" ka...

Apa yg aku galakkan..main permainan outdoor, kayuh basikal, congkak...dan kalau nak main polis2 ka...apa ka..buat sendiri pistol ka..pedang ka...apa2 la...

Dan Alhamdulillah...penggunaan otak kiri utk kreativiti dah semakin nampak..ada saja idea yg depa hasilkan...cuma rumah akan bersepah sikit la dek serpihan kertas dan selotep...

Teruskan Adik...untuk hasilkan pelbagai idea dan kembangkan kreativiti...

16 April 2017

KERETA BESI VS HOT WHEEL

Teringat aku suatu ketika dulu...tatkala waktu tu masih remaja..era akhir tahun 70-an hingga 80-an.

Tatkala itu..aku masih lagi dlam sekolah rendah...antara minat aku waktu tu...beli kereta kecil besi..yg aku panggil kereta besi..

Ingat lagi...waktu tu..dengan duit lebihan belanja sekolah..dihimpun..dapat la beberapa buah kereta, lori treller, lori bomba..dan berbagai2 lagi variasi kenderaan yg aku himpun dan main di waktu senggang..

Nampaknya...zaman berpatah balik bak roda...kemunculan kembali kereta2 hot wheel....yg dulu asalnya dari rancangan kartun yg juga selalu aku tonton..

Kini....kereta2 hot wheel banyak kedapatan di beberapa kedai dan menjadi bahan collector peminat2nya...

Tatkala aku berkunjung ke galeri kawan aku...Galeri Seni Piring Hitam Perlis kepunyaan Mushtari...aku berpeluang mengimbau balik kenangan dengan kereta besi ni....



Cuma..aku tidak simpan dengan baik kereta2 besi ni...sebaliknya Mushtari masih lagi menyimpan dengan baik kereta2 besinya...dan sekarang mengumpul dan simpan kereta2 hot wheel ni...dan pamerkan di galeri..

Tahniah Mushtari....

Melihat kereta2 ni...mampu mengimbau kenangan lalu...



Selain kereta2 besi ni...turut terdapat dlm simpanan Mushtari...adalah piring2 hitam LP, cd, kaset dan berbagai lagi...yg boleh dilihat di galeri..

Teruskan usaha ni Mushtari...utk tatapan generasi akan datang...


13 April 2017

CAR DASH CAM

Lama juga aku dok bertagak nak beli dash cam ni. Nak boh dalam pikap.

Bukan apa...dengan pikap ni...aku banyak jalan jauh hantar tempahan bahulu kpd pelanggan..dan dok hantar consignment bahulu ke kedai2 dan pasaraya. Juga dok pi beli stok bahan mentah utk buat bahulu.

Celah2 tu...banyak juga kejadian yg menyentap jantung...geng2 motor lintas kat depan secara tiba2..kenderaan kat depan brek tiba2..dan bermacam kejadian lagi. Alhamdulillah..setakat la ni masih lagi dilindungi Allah Taala.

Samping tu...aku juga suka ambil gambar dan video dlm perjalanan...macam aku dok pi merata naik motor dulu....ambil gambar suasana sekeliling...😉

Disebabkan bajet..niat aku utk beli dash cam ni masih tersimpan sebagai niat...

2-3 hari lepas...dlm dok bersihkan bilik..tiba2 aku terjumpa phone lama anak aku. Phone tu model Huawei Y336.

Mulanya phone tu ada problem sikit..dok naik mesej memory full. Aku cuba delete apa yg patut kat phone tu...tapi masih tak berubah. Last2..aku reset balik ke factory setting..dan nampaknya berjaya.

Dah settle reset, aku download software dash cam kat google play...dan terus test kat pikap..guna tapak garmin..

Ok..tak dak masalah...cuma phone ni..bukan wide angle je la..dan memory kecik.

Pasai angle..tak jadi masalah bagi aku...janji boleh ambil gambar video. Memory pulak...aku gantikan memory card lama yg 2G tu ke 32G...RM29 jer pun.....yg aku beli kat Lazada.

Tapak baru..aku beli kat Mr DIY, Kangar...dengan harga RM10..


Nah...jadi dah dash camera..boleh ambik video dan snap gambar dlm perjalanan...cuma kelemahan lagi satu...bab vibration jer lah...

Aahhh....kira aci jer lah...safe beratus ringgit nak beli dash cam nu....

😋😋😋


08 April 2017

HAPPY BIRTHDAY IBU

Suasana sejuk pagi..menggigit hingga ke tulang sum-sum. Tambahan pulak sekarang ni....musim hujan baru bermula selepas berakhirnya musim angin timur.

Seperti kebiasaan...pepagi ni..menjadi rutin, seusai solat subuh...bersiap utk hantar Kakak Dina ke sekolah.

Pagi..sekarang ni cepat cerah..namun kereta agak banyak di atas jalan..masing2 bergegas utk hantar anak ke sekolah...dan ke tempat kerja...ligan nak punch card.

Sebaik sampai di hadapan sekolah...Kakak Dina hulurkan duit..

"Ayah beli kek kat Ibu..."

Rupa2nya...Kakak dah share dengan Bang Cik dan Adik utk belikan kek birthday buat Ibu...ada la dlm RM15.00

"Ok...", balas aku...

Hari tu...adalah hari ulang tahun Ibu. Anak2 nak buat suprise kat Ibu....😊

Takpa la....nanti akan aku order kek...dan akan aku top up sikit..beli kek yg special sikit...

Tengah hari..seusai solat Jumaat...aku terus ke Resepi Rahsia...😎

Melihat-lihat kek....

Inilah kali ke-2 aku dtg ke Resepi Rahsia...1st time dulu masa bawak Adik naik motor dari Kangar ke Jitra..singgah jap kat Resepi Rahsia, Jitra...merasa kek dan air coklat...

Boleh tahan harganya...bagi org kampung macam aku la..

Takpa la...bukan selalu..sekali-sekala..bagi meraikan keluarga..terutama isteri yg sambut birthday...dan pengharapan anak2 yg minta belikan kek utk raikan birthday ibu kesayangan mereka.

Setelah pilih dan buat pembayaran...aku bagitau staf Resepi Rahsia tu..petang nanti aku dtg ambil kek tu...

Jam 5 petang....ambil Kakak Dina kat sekolah...terus aku ke Resepi Rahsia utk ambil kek...

Sampai rumah..anak2 panggil Ibu...

"Supprise....Happy Birthday Ibu...."


Moga2..menjadi kenangan terindah utk diingati anak-cucu nanti....

05 April 2017

PERSEDIAAN BENGKEL BAHARU

Assalamualaikum..

Hayyanarz Bakery ni dah 3 tahun beroperasi. Dah beribu bahulu rasanya telah dikeluarkan.

Semuanya bermula dengan modal sendiri...bermula dari sesi belajar cara2 pembuatan bahulu..kelas2 pemasaran..pembelian aset2 seperti oven, mixer..hinggalah ke sticker dan packaging..

Semuanya modal simpanan sendiri..

Rata juga minta bantuan..MADA, RISDA, FAMA, Peladang....dan sebagainya...namun masih tiada jawapan dan bayangan..

Tak pa lah...mungkin bukan rezeki dpt bantuan lagi...

Kini...aku ingin dirikan sebuah bengkel pembuatan bahulu yg baru..yg lebih besar..yg lebih selesa bagi menampung pengeluaran yg lebih besar dan memenuhi permintaan bahulu yg semakin tinggi..

Dah permohonan pelbagai bantuan dan geran tak dapat..kini aku nekad..akan usahakan sendiri pembinaan bengkel yg baru dengan kewangan aku sendiri..tanpa mengharapkan bantuan dari mana2 firma dan pinjaman...bagi elakkan riba..

InshaaAllah..mudah2an Allah akan mudahkan usaha aku ni..

Bagi...progress berjalan..bukan sekadar angan2...aku terus beli penukul besar..bagi meruntuhkan tapak binaan lama...kerana disitulah..inshaaAllah akan aku bina bengkel yg baru...


Mertun (panggilan org utara) dah ada..kasi hantam la itu dinding...


P/s...sila abaikan model pelakon yg digunakan....😂😂😂

InshaaAllah..akan aku usahakan...bengkel bahulu Hayyanarz Bakery yg baharu ni...bakal disiapkan menjelang 2018..inshaaAllah.

Mudah2an...Allah permudahkan usaha aku ni...

Amin..

03 April 2017

BIHUN SUP GEAR BOX..KELIA BAQ HANG

Assalamualaikum..

Cuaca agak baik hari ni...walaupun kelmarin hujan amat lebat sekali..terutama kat Kodiang..sewaktu aku sekeluarga pi makan kenduri kat Pida 4...rumah Anip yg pernah buat praktikal kat Kangar dulu..la ni dah kerja kat Hospital Langkawi.

Selamat pengantin baru ya Anip..semoga berbahagia hingga ke Jannah..

Hari ni...aku bukan nak cerita pasai kenduri Anip...tapi nak cerita sikit pasai bihun sup gear box...kelia baq hang...

Psss..pakai sat tag line Hayyanarz Bakery..

Memang kelia baq hang...


Kedai bihun sup gear box ni nak habaq hangpa..letak dia kat belakang balai bomba Kangar.

Atau dengan nama lain...Kampung Tok Paduka. Kedai ni letaknya..betul2 depan kubur.

Hangpa baca kubur..jgn takot pulak..kot mana pun..kita semua nak pi situ. Situlah rumah terakhir kita di dunia ni...sebelum dibangkitkan semula di Padang Mahsyar nanti...

Bihun sup ni...memang kelia rasanya...sedap dan gear box pun sempoi..lembut isinya..tinggai tak ambik straw saja hisap dlm tulang tu...😋😋

Tapi bila makan tu kena ingat la..jgn berlebih-lebihan..masuk wad pulak satgi...😂😂😂

Tapi..aku rekemen kalau hangpa nak try gear box kelia ala kampung...

Nak cari kedai ni..mudah ja..cari balai bomba Kangar..masuk ikut jalan kecil tepi bomba tu..betul2 belakang balai bomba...

So...kalau ada sapa2 mai Kangar..singgah la try tengok...

Kbai...

Wassalam


01 April 2017

HAPPY BIRTHDAY ADIK IMAN

Alhamdulillah.

Hari ni 1 April 2017...meningkat lagi setahun umur Adik Iman..

Ayah, Ibu, Kakak dan Bang Cik ucapkan Selamat Ulang Tahun kpd Adik Iman.

Dah meningkat umur ni..kena la lebih matang...adik naaa.

Belajaq kena lebih rajin...rajin mengaji..rajin buat kerja sekolah...dengaq cakap ayah dan ibu...hormat Kakak, Bang Cik...dan Tok..

Seperti biasa..di hari minggu ni...jalan2 utk restock produk2 Hayyanarz Bakery.

Sempat singgah sat kat Stadium Syed Putra...yg sedang berlangsung program Jalinan Kasih anjuran FAMA.

Dah ada kat situ..pusing2..dapat beli sebiji kek utk raikan birthday Adik Iman..


Dan...nak bagi kelainan sikit..sambut birthday kat Masjid Alwi..baru best..ambik berkat rumah Allah..lepas makan..terus boleh berjemaah...😊


Apa2 pun...semoga Adik jadi anak yg soleh..hormat org tua..berjaya dlm pelajaran dan dlm kehidupan...

Semoga coretan ni menjadi kenang-kenangan nanti...bila adik dah besar dan baca coretan ni....😊


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...